Google Chrome překonal Explorer: má poprvé víc uživatelů

Chrome x IE

Chrome x IE

Google Chrome předstihl dosud vedoucí Internet Explorer a stal se celosvětově nejpoužívanějším internetovým prohlížečem. Vyplývá to ze statistiky serveru StatCounter.

Podle serveru webový prohlížeč od Google těsně předběhl Explorer minulý týden. Oba programy mají podle StatCounter bez ohledu na používanou verzi podíl přes 30 procent a rozdíl mezi nimi je menší než jeden procentní bod. Na třetím místě následuje Firefox se čtvrtinovým podílem a dále Safari a Opera.

Chrome uvedl Google na trh v roce 2008 a od té doby nepřetržitě posiluje. Za poslední rok se jeho podíl zvýšil z 19 procent na téměř 33 procent. Naopak podíl Exploreru od Microsoftu ve stejném období klesl ze 44 na 32 procent.

Vývoj podílu jednotlivých prohlížečů na trhu za poslední rok

(dle počtu uživatelů)

Vývoj podílu jednotlivých prohlížečů na trhuVývoj podílu jednotlivých prohlížečů na trhu | statcounter.com

Prohlížeč od Googlu poráží Explorer podle šéfredaktora odborného serveru Lupa.cz Patricka Zandla zejména v rychlosti. „Není přeplácaný a zamořený nesouvisejícími službami. Zároveň za ním stojí firma, která je synonymem internetu. A tyto dva body dnes stačí,“ uvedl.

V Americe se Exploreru ústup z pozic podařilo zastavit.

V Česku pozici Chrome potvrzuje statistika TopList. Minulý týden měl podle TopListu Chrome mezi českými uživateli podíl téměř 32 procent, Firefox 31 procent a Explorer 30 procent uživatelů.