Google koupil zhruba tisícovku patentů od IBM kvůli soudním přím

Google koupil zhruba tisícovku patentů od technologického gigantu IBM ve snaze posílit si tak obranu v soudních přích s dalšími podniky v odvětví. Vyplývá to z dokumentů, které společnost předložila americkému úřadu pro patenty a ochranné známky. Mluvčí obou firem se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Převod patentů se uskutečnil před dvěma týdny a vztahuje se k řadě technologií. Mnohé z nich přitom mají daleko k vyhledávání na internetu a webové reklamě. Jeden z patentů například ošetřuje jak automaticky seřídit hodiny, další se věnuje povrchovému ošetření elektronických kontaktů. Část z převedených patentů představuje ještě nevyřízené žádosti o registraci.

I když převedené patenty nemají příliš společného s podnikáním Googlu, můžou se stát užitečnou zbraní v nynější patentové právní bitvě, kterou odvětví vyspělých technologií nyní celosvětově prochází. Pokud poslala Google před soud firma, na jejíž technologie se jeho patenty vztahují, může Google zažádat o odvetné řízení.

Soudní pře například vedou společnosti Apple a Microsoft, a to s výrobci mobilních telefonů, kteří používají operační systém Android právě od Googlu. Ten přitom jako mladá firma má málo svých vlastních patentů, kterými by se mohl hájit.

Nejvyšší právník Googlu Kent Walker uvedl v dubnu na podnikovém blogu, že by exploze patentových soudních pří mohla zadusit proces inovace. Dodal přitom, že Google má patentové portfolio solidní a že si díky tomu zachová svobodu vyvíjet nové produkty a služby.

Google se během července přihlásil do aukce o kolekci zhruba 6000 patentů od bankrotujícího kanadského Nortelu. Jeho nabídku ale přebilo konsorcium podniků včetně rivala Apple, které zaplatí 4,5 miliardy dolarů. Za poslední rok Google ale získal patenty od společností Verizon Communications a Motorola, napsala agentura AP.