Google podepsal dohodu o autorských právech s šesti francouzskými novinami

google

google Zdroj: profimedia.cz

Google podepsal dohodu o autorských právech se šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro.
2
Fotogalerie

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o autorských právech se šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro. Oznámení na firemním blogu přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

Největší vyhledávač na světě nejprve bojoval proti myšlence platit vydavatelům za obsah. Tvrdil, že jejich internetové stránky těží z větší návštěvnosti, kterou jim Google přináší. Před měsícem však soud nařídil firmě zahájit rozhovory s vydavateli ve Francii o platbách za používání jejich obsahu, připomněla agentura Reuters.

S dohodou souhlasili také Courrier International, L'Obs, Libération a L’Express. Google dodal, že jedná rovněž s dalšími francouzskými celostátními i regionálními deníky a časopisy. Jeho cílem je uzavřít rámcovou dohodu s lobbistickou skupinou tištěných médií v zemi do konce roku.

Český podnikatel a majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský už dříve proti dohodě vystoupil. Podle něj není spravedlivá, a proto ji nepodepíše. Křetínský vlastní několik francouzských listů, jako je Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Je také významným menšinovým akcionářem listu Le Monde a spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

Dohoda s francouzskými médii zahrnuje nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv nazvaný Google News Showcase. Ten má již dohodu s předními vydavateli v sousedním Německu.