Google se připravuje na rozchod s Applem, začal vytvářet 3D mapy

Google vyslal do světa skupinu malých letadel vybavených kamerami, která sbírají podklady pro jeho nové 3D mapy. Firma se tak snaží konkurovat Applu, který v pondělí zřejmě přestaví vlastní trojrozměrné mapy.

První nové mapy několika měst by se měly objevit do konce, uvedla včera společnost. OPrvní trojrozměrné obrázky by ale Google zveřejní během několika týdnů. „Snažíme se vytvořit dojem, jako byste právě letěli nad městem, skoro jako ve vlastním vrtulníku,“ uvedl produktový manažer služby Google Earth Peter Birch. Pro snímání země Google používá najaté letouny.

Podle hlavního inženýra pro mapy Briana McClendona nehrozí při snímání ze vzduchu podobné kontroverze týkající se narušení soukromí jako při sbírání obrazových dat pro službu Street View. Letecké snímkování pod úhlem 45 stupňů se používá již několik let, vysvětlil McClendon. Google už letecké snímky použil například v roce 2010 po explozi plynovodu v Kalifornii, nyní bude ale poprvé mapovat zemi ze vzduchu systematicky.

Novinkou bude také možnost stáhnout si mapy od Googlu do svého mobilního zařízení a prohlížet je tak bez nutnosti připojení k internetu. Mapové podklady Googlu nyní využívá řada mobilních telefonů s operačním systémem Android.

Ukázka nových trojrozměrných map od Googlu:

Google chce novými službami zřejmě konkurovat Applu, který dosud ve svých mobilních telefonech a tabletech využíval jeho mapové podklady. Předpokládá se ale, že „jablečné“ přístroje během tohoto roku začnou používat vlastní trojrozměrné mapy, ke kterým Applu pomohla akvizice firmy C3. Podle některých médií by mohla být tato novina představena během pondělního uvedení nové verze mobilního operačního systému iOS 6.

Internetový gigant uvádí, že jeho mapy každý měsíc využije miliarda lidí a jeho vozy, které fotografují ulice pro službu Street View, už při sbírání dat najely osm milionů kilometrů.