Google se znovu pokouší získat telekomunikační patenty

Google

Google

Google jedná o převzetí americké technologické firmy Interdigital. Společnost s hodnotou asi 3,11 miliardy dolarů vlastní řadu patentů, které by mohly Googlu vynahradit nedávný neúspěch při souboji o patentové bohatství kanadského Nortelu, napsal deník Wall Street Journal s odvoláním na neveřejné zdroje.

Interdigital již na začátku tohoto týdne uvedl, že jeho vedení zvažuje několik alternativ týkajících se budoucnosti firmy. Ty zahrnují i prodej celého podniku či jeho patentů pro bezdrátovou komunikaci. Právě ty Google postrádá, jak ukázaly nedávné žaloby od konkurenčních firem včetně Oraclu.

Podle Wall Street Journal Interdigitalu jeho finanční poradci doporučili, aby oslovil širší okruh zájemců a své patenty nabídl v aukci.

Na začátku tohoto měsíce Google v podobné dražbě překonalo konsorcium Microsoftu, Applu a výrobce telefonů BlackBerry Research in Motion a získalo tak balík komunikačních patentů zkrachovalé firmy Nortel. Cena byla 4,5 miliardy dolarů.

Google vstoupil na trh chytrých mobilních telefonů před třemi lety, mobilní telefony založené na jeho platformě Android dodnes získaly přibližně třetinu trhu.

Interdigital vlastní 8800 patentů především v oblasti telekomunikací, většinu svých zisků získává z licenčních poplatků a vyhraných soudních sporů s těmi, kteří jeho patenty porušují.