Google spustil v Česku stahování hudby přes Google Play

Centrála Googlu

Centrála Googlu Zdroj: CC BY-SA 2.0: brionv

Internetová firma Google dnes začala v Česku prostřednictvím své služby Hudba Google Play nabízet stahování hudby. Vedle dosavadní nabídky aplikací bude Google Play nově obsahovat miliony skladeb od téměř 50 největších vydavatelství ve formátu MP3 i pro iTunes. Firma to uvedla ve sdělení pro tisk.

Služba Hudba Google Play je dostupná pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android v online obchodě Google Play a přes webové rozhraní play.google.com. Česká republika je jednou ze sedmi zemí, kde dnes plnohodnotnou službu firma začala nabízet.

Uživatelé mohou ode dneška také využít neomezeného přístupu k nabídce hudby za měsíční paušál 149 Kč pod názvem Hudba Google Play Naplno. V rámci služby Naplno lze vytvářet interaktivní playlisty podle vybrané skladby nebo interpreta, libovolně doplňovat, odstraňovat a znovu přidávat písničky do seznamu.

Službu Hudba Google Play bude možné využívat i jako úložiště a kombinovat vytvořenou knihovnu s vlastní hudbou. V rámci služby lze nahrát svoji soukromou hudební sbírku v rozsahu až 20.000 oblíbených skladeb, uložit si ji zdarma na internetu a následně ji streamovat ze svých zařízení.

V Česku se Google spojil s OSA

Na licenčních podmínkách pro zpřístupnění služby spolupracoval český Google s Ochranným svazem autorským. „Velice mě těší, že jsme jako vůbec první kolektivní správce ve střední a východní Evropě dosáhli dohody se společností Google na licenčních podmínkách pro spuštění globální internetové hudební služby Google Play. Svět internetu nezná teritoriální hranice. Proto přicházíme s inovativním přístupem v licencování hudby na internetu, který opouští tradiční teritoriální způsob licencování,“ uvedl předseda OSA Roman Strejček.

Součástí nabídky Hudba Google Play je i téměř kompletní česká hudební produkce různých žánrů včetně lokálních hudebních vydavatelství jako EMI, Championship Music, Sony Music, Supraphon nebo Universal.

Hudba Google Play přináší výhody také stovkám místních nezávislých interpretů a labelů. Umělci mohou prostřednictvím platformy Google Play Artist Hub prodávat svou hudbu fanouškům napřímo. Jednoduše si vytvoří profil, nahrají soubory s hudbou, nastaví si cenu a prodávají. Součástí služby je i standardní zabezpečení ochrany autorských práv.

Vstup na Google Play ve světě umožňuje více než jedna miliarda zařízení s operačním systémem Android. Aplikace z Google Play stahují lidé ve 190 zemích. Dosud stáhli přes 50 miliard aplikací.