Google TV míří do Evropy, startuje příští rok

Google TV

Google TV

Americký internetový gigant Google spustí začátkem příštího roku v Evropě svou televizní službu Google TV, kterou začal loni v říjnu nabízet ve Spojených státech. Uvedl to výkonný předseda společnosti Eric Schmidt. Google TV umožňuje uživatelům kombinovat na televizní obrazovce sledování televize se surfováním po internetu a využíváním internetových služeb.

„Google TV bude ve vší stručnosti vyhledávač, přehrávač a agregátor televizních pořadů, které si budete moci z různých internetových zdrojů přehrávat přímo v televizoru. Samozřejmě bude umět spolupracovat i s klasickými digitálními televizními sítěmi a s nahranými pořady třeba na pevném disku televizoru. Google TV nabídne propojení na další služby včetně fotogalerie Picasa a instalaci rozšiřujících aplikací a her,“ popsal princip Google TV Jakub Čížek ze serveru Živě.cz.

Google TV je vlastně software, v tuto chvíli konkrétně operační systém pro televizory Sony, blu-ray přehrávač a set-top-box od Logitechu. „Google plánuje celý systém uvolnit jako open-source. Google TV se tedy může stát stejnou otevřenou televizní platformou jako Android na poli chytrých telefonů,“ uvedl již dříve Čížek.

Reakce na Google TV nejsou jen pozitivní

Velká část televizního průmyslu se na službu Google TV dívá s podezřením. Viní ji z toho, že připravuje televizní společnosti o část reklamních příjmů, aniž by se podílela na nákladech na tvorbu programu. Schmidt se tyto obavy snažil rozptýlit.

Google TVGoogle TV

„Někteří v USA se obávali, že chceme konkurovat televizním společnostem a tvůrcům televizních pořadů. Náš záměr je ve skutečnosti opačný,“ řekl Schmidt na televizním festivalu v Edinburghu. Dodal, že Google chce podpořit tvůrce televizních pořadů vytvořením otevřené platformy pro rozvoj nové generace televize.

Google má již dlouhou dobu ambice prosadit se v oblasti televize. Doufá, že tak rozšíří své příjmy z reklamy. „Televize je natolik velký trh, že ji Google nemůže ignorovat. Nikdy to nevzdají,“ upozornil analytik Keith McMahon z výzkumné společnosti Telco 2.0/STL Partners.

Snaha Googlu proniknout na televizní trh zatím nebyla příliš úspěšná, ačkoli firma vlastní světově nejpopulárnější internetové stránky pro sdílení videozáznamů YouTube, napsala agentura Reuters.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.