Hackeři napadli weby vlády, vnitra nebo policie. Útočníci jsou z Ruska, tvrdí Avast

Ruští hackeři podle umělé inteligence Midjourney

Ruští hackeři podle umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Za útokem na weby vnitra, policie a dalších institucí v Česku je proruská skupina NoName057, tvrdí společnost GenDigital, vzniklá spojením Avastu a NortonLifeLock. Útočníci napadli weby české vlády, Poslanecké sněmovny nebo Senátu. Web vlády zůstává stále mimo provoz.

Na weby institucí v Česku a také na Ukrajině byl podle odborníků veden útok přes platformu DDosia. „DDosia je dílem proruské skupiny NoName057, která se od začátku války na Ukrajině zaměřuje na země podporující Ukrajinu,“ uvedl výzkumník Avastu Martin Chlumecký. Útoky jsou podle něj reakcí na zasedání Mezinárodní krymské platformy, které hostí Praha. Platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny.

Také pražské letiště uvedlo, že je pod útokem jeho web a internetová síť. „Letiště okamžitě přijalo ochranná opatření a pracuje na zprovoznění,“ uvedlo letiště v příspěvku na síti. Web letiště již opět funguje.

Podle Chlumeckého byly napadeny také stránky ministerstva zahraničí, České obchodní inspekce nebo pražského Dopravního podniku. „Data institucí nejsou v ohrožení, protože DDoS útok pouze zahltí servery těchto institucí velkým počtem požadavků, a stránky se tak pro většinu návštěvníků stanou dočasně nedostupnými,“ doplnil.

Útoky hackerů čelí státní instituce, samospráva i soukromé firmy opakovaně. Jde většinou právě o DDoS útoky. Tento způsob patří podle odborníků k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s pokračujícím konfliktem na Ukrajině.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o dnešních útocích na některé weby státní správy a jiných subjektů ví, napadeným subjektům poskytuje součinnost, řekla mluvčí úřadu Eva Rajlichová.