HBO dala do nizozemské operace 175 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Televize HBO finišuje práce na nizozemské operaci, kterou v těchto měsících spouští z Prahy. Před několika týdny poslala české dceři HBO Netherlands Holdings 175 milionů korun, které použila na zvýšení základního kapitálu. Tato dcera je jedním ze dvou nově vzniklých subjektů, které se zapojí do operace, jejímž smyslem je zahájit v Nizozemsku vysílání.

Druhá společnost, HBO Netherlands Channels, získala na konci loňského roku od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci na vysílání tři programů do Nizozemska prostřednictvím optických sítí (nejedná se o klasický internet). Nikdo z odpovědných manažerů z HBO se k operaci nechtěl vyjádřit, není tak jisté, kdy vysílání začne.

Organizace nizozemského vysílání HBO z České republiky má relativně komplikovanou strukturu. HBO Netherlands Channels je ovládána nizozemskou společností HBO Nederland Coöperatief. Druhá firma má zase maďarského vlastníka HBO Holding Üzletviteli Tanácsadó Csoport Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ten drží i sto procent HBO ČR). S českou HBO je operace propojena osobou ředitele Ondřeje Zacha, který je i jednatelem licenční HBO Netherlands Channels. Licence, které dostala od RRTV, jsou HBO Netherlands, HBO 2 Netherlands a HBO 3 Netherlands. Ty jsou zaměřené na vysílání převážně amerických filmů a seriálů.

Nizozemská operace potvrzuje rostoucí význam Česka pro globální HBO. Již na konci roku 2009 přesunula do české metropole programming a nákup filmů a seriálů pro celou střední a východní Evropu. Evropským viceprezidentem pro tyto oblasti se tehdy stal Zach.

Firmu HBO Česká republika ovládá zábavní gigant Time Warner, který v Česku rovněž drží asi třetinu televize Nova. Time Warner získal HBO na počátku roku 2010, když od Sony Pictures Entertainment a Walt Disney Enterprises odkoupil zbylých 66 procent v HBO Central Europe za 140 milionů dolarů.

Česká HBO v roce 2010 skončila se ziskem 132 milionů korun a tržbami skoro dvě miliardy. Time Warner si z předloňského zisku firmy vytáhl dividendu 130 milionů korun.