Herní platforma Steam porušuje hospodářskou soutěž, tvrdí Evropská komise

Herní platforma Steam společnosti Valve

Herní platforma Steam společnosti Valve Zdroj: profimedia.cz

Společnost Valve, provozovatel internetového obchodu s videohrami Steam, a pět producentů videoher porušují pravidla hospodářské soutěže v EU, neboť omezují nákupy spotřebitelů na základě toho, ze které země zákazník pochází. Tak zní předběžný závěr šetření Evropské komise (EK), o němž vyšetřované firmy v pátek informovala.

„Na skutečně jednotném digitálním trhu by evropští spotřebitelé měli mít právo kupovat a přehrávat videohry dle svého výběru bez ohledu na to, kde v EU žijí. Nemělo by jim být bráněno v nákupech v rámci členských států za nejlepší dostupnou cenu,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Společnost Valve, která je vlastníkem největší distribuční platformy pro hry na osobních počítačích, a producentské firmy Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media a ZeniMax mají nyní prostor pro reakci na předběžné zjištění EK.

Podle EK zmíněné firmy uzavíraly bilaterální dohody s cílem bránit spotřebitelům v koupi a použití videoher získaných mimo stát, kde žijí. V rozporu s pravidly unie se Valve a pět vydavatelů videoher dohodli na omezování přeshraničního prodeje prostřednictvím aktivačních klíčů, a to včetně takzvaných pasivních prodejů, tedy prodejů generovaných reklamou nebo propagací v médiích nebo na internetu, v několika členských zemích, České republice, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, Slovensku a v některých případech Rumunsku.

Společnosti Bandai Namco, Focus Home, Koch Media a ZeniMax porušily pravidla EU začleněním restrikcí do smluv s distributory, uvedla dnes EK.