Hororová show, tak hodnotí uživatelé 3D mapy v novém iPhonu

Premiéra nového iPhonu v Mnichově

Premiéra nového iPhonu v Mnichově Zdroj: CTK/AP

Fanoušci Applu zaplnili obchody v Sydney, Hongkongu, Tokiu a Singapuru, kde se dnes ráno místního času začal prodávat nejnovější iPhone 5. Podobná situace byla v Británii, Německu a Francii. (Foto ČTK)
Nový iPhone se dnes začne prodávat také v USA a Kanadě a 28. září v dalších 22 zemích včetně České republiky.  (Foto ČTK)
Před obchody Applu v Austrálii, Japonsku, Británii, Německu a Francii se tvořily dlouhé fronty těch, kteří chtěli mít nejnovější verzi oblíbeného chytrého telefonu jako první. V Singapuru a Hongkongu se museli zájemci zapsat na internetu a poté si mohli v domluveném čase svůj přístroj vyzvednout. Místní operátoři hlásí rekordní objednávky.  (Foto ČTK)
Nový iPhone 5 je tenčí a lehčí, má větší obrazovku, rychlejší procesor a aktualizovaný software. Může pracovat v rychlejší mobilní síti čtvrté generace. Do konce roku se má prodej přístroje rozšířit do 100 zemí. (Foto ČTK)
Apple oznámil, že obdržel během prvních 24 hodin po zahájení předprodeje více než dva miliony objednávek na iPhone 5, což byl dvojnásobek ve srovnání s předchozím modelem iPhone 4S. Vysoké objednávky hlásí rovněž mobilní operátoři v Asii, což vyvolává obavy, zda firma bude mít dostatek výrobních kapacit k uspokojení poptávky. Analytici odhadují, že Apple do konce září dodá na trh až deset milionů nových iPhonů.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Socha Svobody připomíná zelenou skvrnu, Braniborská brána se posunula na okraj Berlína, centru Kolína nad Rýnem chybí Dóm. V Dublinu zmizelo letiště. Tak mohou vidět svět na nových mapách společnosti Apple čerství majitelé iPhone 5.

Socha Svobody v New Yorku je téměř pryč - alespoň pro uživatele nových iPhonů 5 Apple. Aplikace, která je integrovaná do nového operačního systému iOS 6 má totiž vážné nedostatky a chyby. Proto je podle odborníků lepší návrat ke starší verzi iOS5.

„Apple 3D mapy jsou apokalyptická hororová show,“ píše v USA blog „Gizmodo“. Apple uživatelům slibuje zlepšení počátečního stavu a žádá o trpělivost.

Nové mapy od Apple poprvé nestojí na podkladech od Google, ale jedná se o samostatnou aplikaci. Údaje jsou od specialisty na navigace firmy TomTom. „Poskytujeme pouze základy. Všechno ostatní závisí na rozhodnutí výrobce,“ uvedl mluvčí TomTom.

Socha Svobody v iPhone 5Socha Svobody v iPhone 5 | die WeltSocha Svobody v New Yorku na mapách pro iPhone 5 vzbudila rozpaky u amerických uživatelů

Kromě Německa a USA hlásí chyby i uživatelé z Británie a Irska. Například pokud hledáte adresu fotbalového klubu Manchester United, jste systémem navedeni do malého klubu s týmem pro děti do pěti let. V Irském Dublinu pak chybí celé letiště.

Pro hlášení chyb již vznikl i blog s názvem The Amazing iOS6 maps. V něm jsou četné příklady chyb zjištěných v mapovém systému, částečně ilustrované paralelními obrázky z Google Maps.

Apple podle vlastních slov lituje problémy s novými vlastními službami Mapy a žádá uživatele o trpělivost. Společnost pracuje na trvalých opravách, řekla mluvčí. Apple si je vědom, že mapy byly velký projekt, v němž teprve začíná. „Jsme vděční za veškeré poznatky uživatelů a budeme tvrdě pracovat, aby se všechno zlepšilo, uvedla mluvčí firmy pro Welt.de