HP žaluje Oracle: chce odškodné až čtyři miliardy dolarů

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard

Společnost Hewlett-Packard obvinila svého rivala Oracle, že porušil jejich vzájemnou smlouvu. Jako odškodné teď žádá až čtyři miliardy dolarů (skoro 83 miliard korun). Před soudem v Kalifornii to řekl právní zástupce firmy Jeffrey Thomas. Hewlett-Packard se cítí poškozen tím, že nová verze databázového softwaru Oracle už nebyla kompatibilní se servery Itanium společnosti Hewlett-Packard.

Obě technologické firmy začaly před soudem předkládat své argumenty a očekává se, že to bude tvrdý boj. Právní zástupce Oraclu kontroval, že Oracle se ve „stručném“ a „uvolněném“ jazyce smluv, na který se teď Hewlett-Packard odvolává, nikdy nezavázal k tomu, že se vzdá své obchodní flexibility. Soudní projednávání začalo jen pár dnů poté, co Oracle neuspěl v jiném důležitém sporu. V něm šlo o technologii ke smartphonům a Oracle spor vedl se společností Google.

Oracle se rozhodl zastavit vývoj databázového softwaru kompatibilního se servery Itanium loni. Tehdy uvedl, že výrobce počítačových čipů Intel dal najevo, že do té doby používaný čip je na konci svého cyklu a Intel přejde na mikroprocesor s architekturou x86. Hewlett-Packard ale tvrdí, že podle smlouvy měla podpora pro servery Itanium pokračovat.