Huawei investuje desítky miliard do rozvoje technologií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Čínský technologický gigant Huawei investuje jeden a půl miliardy dolarů (35,1 miliardy korun) do vývoje aplikací, softwaru a umělé inteligence. Nové technologie chce společnost využít i ve svých přístrojích, u kterých má kvůli přetrvávající obchodní válce a restrikcím ze strany Spojených států zákaz používání aplikací od firmy Google. Informoval o tom server CNBC. 

Vývojový program společnosti Huawei není úplnou novinkou. Už od roku 2015 firma podporuje celkem 1,3 milionu vývojářů a 14 tisíc nezávislých dodavatelů softwaru po celém světě. Nyní chce tento program rozšířit o dalších pět milionů vývojářů.

Předseda představenstva společnosti Huawei Kchen Chu uvedl, že investicí do vývoje softwaru a zapojením dalších vývojářů chce společnost „vyvinout příští generaci inteligentních aplikací“. Zdůraznil však, že miliardová investice se nebude zaměřovat na vývoj aplikací a softwaru určených pouze pro Huawei, ale bude zaměřena i na technologický vývoj v celém odvětví. „Jde o obrovský trh v hodnotě více než dvou bilionů dolarů, chceme takto investovat i nadále,“ doplnil Kchen Chu.

Krom vývoje nových technologií se chce Huawei zaměřit i na umělou inteligenci. Detaily společnost představí během několika dní. Už nyní uvedla, že stejně jako nově vyvinuté aplikace a další technologie, bude v budoucnu i umělá inteligence k použití pro zákazníky a obchodní partnery společnosti Huawei.

Asijská firma je od letošního května uvedena na „černé listině“, na kterou ji přidaly Spojené státy. Huawei kvůli tomu nesmí využívat ve svých produktech aplikace a služby od společnosti Google. Mezi nimi například Gmail, Google Maps či Youtube. Systém Android využívat může, ale pouze jeho ořezanější, volně přístupnou, nelicencovanou verzi. 

Na toto konto spustila společnost v srpnu tohoto roku provoz vlastního operačního systému s názvem HongmengOS, v angličtině známého jako HarmonyOS. Huawei uvedla, že pokud se v budoucnu stane, že i nadále nebude moci používat na svých zařízeních plnohodnotný operační systém Android, je schopna „okamžitě přejít na svůj operační systém HongmengOS“.