Ohlédnutí za IFA 2019: „Pavoučí“ telefony s více objektivy a zástup čínských značek

Šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu představil během zahajovací řeči na veletrhu IFA mobilní telefon P30 Pro

Šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu představil během zahajovací řeči na veletrhu IFA mobilní telefon P30 Pro Zdroj: profimedia.cz

Bezdrátová nabíječka Lexon
Chytré hodinky Powerwatch
Držák mobilu Posockets s integrovaným zrcátkem
Z veletrhu IFA
Herní sestava Dell
44
Fotogalerie

Berlínský veletrh IFA je v plném proudu. Jedna z největší přehlídek spotřební elektroniky na světě láká na premiéry hned několika chytrých mobilů či stále větší a větší televize. IFA dokládá, že připojit k internetu a vzájemně propojit dnes můžete prakticky jakékoli vybavení domácnosti, od lednice po kartáček na zuby. Všudypřítomným tématem jsou také 5G sítě.

LG na IFA přivezlo novou vlajkovou loď, skládací telefon G8X se dvěma obrazovkami. Obě mohou zároveň sloužit k prohlížení webu, při psaní jedna poslouží jako na poměry mobilů velkorysá klávesnice, případně ovládací konzole při hraní her. LG ale nemá telefon se dvěma obrazovkami jako jediné, konkurenční Samsung v Berlíně představil svůj model Galaxy Fold.

Zatímco rivalové v Berlíně představili své nové vlajkové lodě, Sony na IFA přivezlo chytrý telefon Xperia 5. Ten sice není vrcholem nabídky japonské společnosti. Pro firmu, která se dlouhodobě potýká s propadem zájmu o své mobily, ale tento model pravděpodobně bude prodejně významnější než nejvyšší řada Xperia 1.

Zjevným trendem mezi mobilními telefony napříč značkami je navýšení počtu objektivů. Každý z nich má jiný úhel záběru, případně jeden pomocný, který umožní například pořízení snímků s extrémní hloubkou ostrosti. Běžnou výbavou jsou dnes tři objektivy na zadní stěně, novinka od Huawei P30 Pro nabídne ještě jeden navíc, díky čemuž mohou objektivy připomínat pavoučí oči. Rozhodně nic pro arachnofobiky.

Nepřehlédnutelná byla na IFA přítomnost v Evropě donedávna neznámých čínských výrobců spotřební elektroniky. Společnost Skyworth, která před čtyřmi lety získala výrobu televizí zkrachovalé společnosti Metz, na IFA nepřivezla jen výrobky této německé značky, ale i širokou škálu výrobků pod vlastním jménem.

Na evropské jméno nespoléhá další čínský gigant Hisense. Společnost není na evropském trhu nováčkem, její televize jsou ale od letošního léta jako první v Evropě vybavené streamovacím softwarem americké společnosti Roku.

Stejně jako Metz usilují o návrat na scénu také donedávna slavná jména ve světě fotografie. Francouzská společnost GT Company, která drží licenci na obě jména, nabízí přístroje, které spojují běžný digitální fotoaparát s možností okamžitého tisku právě pořízeného snímku. Nečekejte ale žádné velké rozměry, velikosti podle konkrétního modelu zhruba odpovídají vizitce nebo běžné pohlednici.