Hudba z oběžné dráhy. Francouzský astronaut bude vstupovat do hudebního pořadu

Francouzský astronaut Thomas Pesquet, který se 22. dubna vydá na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Francouzský astronaut Thomas Pesquet, který se 22. dubna vydá na Mezinárodní vesmírnou stanici. Zdroj: ČTK/ABACA/ABACA

Posádka, která se na palubě kosmické lodi  SpaceX Crew Dragon, letos v dubnu vydá k ISS. Francouzský astronaut Thomas Pesquet stojí vlevo.
Francouzský astronaut Thomas Pesquet
3
Fotogalerie

Mezinárodní vesmírnou stanici ISS čeká premiéra. Francouzský astronaut Thomas Pesquet, který se k ní brzy vydá, bude mít pravidelný pořad ve francouzské veřejnoprávní hudební rozhlasové stanici Fip. Z oběžné dráhy se bude od 23. dubna s posluchači každý týden během své druhé mise na ISS dělit o svůj hudební vkus.

Pesquet dostane možnost během půlroční mise Alpha seznamovat posluchače s hudbou, kterou si na palubě orbitálního komplexu pouští on i další členové posádky.

Jakmile bude na ISS, bude Pesquet každý den na Twitteru zveřejňovat jeden titul ze svého osobního seznamu písní ve spolupráci s rozhlasovou stanicí. Dohromady to má být 180 skladeb. Kromě toho bude astronaut jednou za týden hovořit o vybraném songu a svěřovat se s příběhy nebo veselými historkami, které mu daná píseň připomíná ze života na Zemi nebo na ISS, uvedl rozhlas.

Stanice Fip, která slaví padesát let od svého vzniku, ve spolupráci s kosmonautem připravila tři playlisty: ke snění ve vesmíru, k práci ve vesmíru a k běhání ve vesmíru.

Pesquet, který bude prvním francouzským velitelem ISS, se má do kosmu vydat 22. dubna z Floridy na palubě vesmírné lodi Crew-2 Dragon soukromé americké společnosti Space X společně s dalšími třemi astronauty, Američany Megan McArthurovou a Shanem Kimbroughem a Japoncem Akihikem Hošidem.

S Pesquetem na ISS poletí také prvok vápenatka mnohohlavá (Physarum polycephalum). Ve vesmíru potom astronaut organismus oživí a bude dokumentovat „účinky mikrogravitace a záření na jeho vývoj“, uvedlo v březnu francouzské Národní centrum kosmického výzkumu.