NASA vyslala na Mezinárodní vesmírnou stanici novou toaletu za půl miliardy

Kosmická loď Cygnus NG-14 před startem k ISS

Kosmická loď Cygnus NG-14 před startem k ISS Zdroj: NASA

Kosmická loď Cygnus NG-14 před startem k ISS
Nová vesmírná toaleta pro ISS
Nová vesmírná toaleta pro ISS
4
Fotogalerie

V noci odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici kosmická loď Cygnus NG-14. Vedle obvyklých zásob veze i jedno nezvykle, leč pro provoz stanice klíčové zařízení - novou toaletu v hodnotě 23 milionů dolarů, tedy zhruba 526 milionů korun.

Jde o celkově čtrnáctou misi kosmické lodi Cygnus, z toho ve třinácti případech byla cílem právě Mezinárodní vesmírná stanice.

Na palubě nese náklad o celkové hmotnosti 3458 kilogramů. Jsou to zásoby pro posádku, potraviny a materiál pro vědecké experimenty. a také zařízení oficiálně označované jako Universal Waste Management System (Univerzální systém pro nakládání s odpadem; UWMS). Lidově řečeno toaleta. 

ISS slaví 20 let >>>

UWMS nabídne astronautům větší pohodlí, zároveň je o 65 procent menší a o 40 procent lehčí než toaleta, která v současnosti slouží na palubě vesmírné stanice, vysvětluje NASA.

Úpravy záchodu byly provedeny především na základě ohlasů od astronautek. Stávající toaleta bylo kritizováno například za nepříjemné stehenní popruhy, které se používají k udržení osoby na míse ve stavu beztíže. Nový záchod nabízí také účinnější systém recyklace vody.

Na ISS se recykluje asi 90 procent všech kapalin na bázi vody, včetně moči nebo odpařeného potu. Celý systém funguje na principu pozemního koloběhu vody, jen je přizpůsoben podmínkám ve vesmíru. Vtipně tento proces glosovala astronautka Jessica Meirová: „Dnešní káva je i zítřejší kávou.“

Článek vyšel na Živě.cz >>>