IMAX prudce zvýšil zisk, rozšiřuje síť trojrozměrných kin

Kinoreklama

Kinoreklama

Kanadská společnost IMAX, která patří k předním světovým výrobcům trojrozměrných promítacích systémů, ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 12,9 milionu dolarů (asi 245 milionů korun). To je meziroční nárůst na více než dvojnásobek. Růst zajistily nové instalace kin.

K výraznému zlepšení hospodářských výsledků pomohl kanadské společnosti zájem o nové filmy, které jsou v trojrozměrném formátu. Firma během zimy podepsala smlouvy na výrobu 38 promítacích systémů, které bude instalovat v kinech po celém světě. Ve čtvrtém čtvrtletí nainstalovala 46 systémů.

IMAX byl založen v roce 1967 a je jedním z předních výrobců trojrozměrné promítací technologie, kterou většinou prodává pod názvem IMAX 3D. Firma také vyvinula technologii IMAX DMR (Digital Re-mastering), která umožňuje převod jakéhokoliv 35milimetrového filmu na digitální technologii IMAX Experience.

IMAX má sídlo ve městě Mississauga v kanadské provincii Ontario, ale manažersky je řízen převážně z New Yorku. Firma v amerických dolarech také účtuje.