Indie vyšetřuje Google kvůli porušení pravidel hospodářské soutěže

Evropské sídlo Googlu v Dublinu

Evropské sídlo Googlu v Dublinu Zdroj: profimedia.cz

Indický antimonopolní úřad zahájil vyšetřování amerického internetového gigantu Google kvůli údajnému porušování pravidel hospodářské soutěže. Oznámila to dnes indická vláda. Úřad tak reagoval na stížnost skupiny hájící práva spotřebitelů.

Vláda neposkytla žádné další podrobnosti o vyšetřování. Mluvčí společnosti Google uvedla, že firma s úřadem při vyšetřování spolupracuje. „Jsme přesvědčeni, že naše produkty jsou v souladu s pravidly hospodářské soutěže v Indii,“ dodala.

Indický antimonopolní úřad, nová instituce mající i částečné soudní pravomoci, od svého vzniku velmi aktivní. Úřad již stihl vyměřit rekordní pokuty ve výši přes miliardu dolarů (více než 20 miliard korun) největším domácím výrobcům cementu.

Google má dominantní postavení ve vyhledávání na internetu, prosazuje se však i v dalších oblastech. Je například autorem populárního operačního systému Android pro chytré mobilní telefony. Vlastní rovněž populární internetové stránky pro sdílení videozáznamů YouTube a letos převzal amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility.

Internetový gigant čelil vyšetřování i na domácí půdě. Americké úřady minulý týden oznámily, že Google dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (téměř 460 milionů korun) za to, že potají sledoval miliony uživatelů webu, ačkoli slíbil respektovat jejich soukromí.