Internetová společnost Yandex požádala Putina o možnost restrukturalizace

Internetová společnost Yandex požádala Putina o možnost restrukturalizace

Internetová společnost Yandex požádala Putina o možnost restrukturalizace Zdroj: profimedia.cz

Ruská internetová společnost Yandex požádala prezidenta Vladimira Putina, aby jí umožnil restrukturalizaci podnikání. Chce prodat své aktivity v Rusku a oddělit od ní hlavní mezinárodní projekty. S odkazem na zdroje o tom informoval britský ekonomický list Financial Times. Yandex má v Nizozemsku registrovanou součást Yandex NV, přes kterou působí na evropském trhu.

Podnik se za účelem prosazení svých zájmů obrátil na bývalého ruského ministra financí Alexeje Kudrina. Pokud ruský prezident se záměrem firmy vysloví souhlas, pak se Kudrin přesune z čela vládního kontrolního úřadu na vedoucí pozici v Yandexu. Smyslem změn je podle FT zajistit, že Yandex NV opustí ruský trh odprodejem celého místního podnikání, a tedy jeho oddělením od mezinárodních divizí sestávajících ze čtyř hlavních součástí.

Yandex informace FT nekomentoval. Firma je považována za obdobu Googlu, stejně jako mnoho dalších ruských firem ale má za sebou těžký rok poznamenaný dopady sílící mezinárodní izolace Ruska za jeho agresi vůči Ukrajině.

Ruská společnost VK se v srpnu dohodla na transakci, kdy od Yandexu odkoupí jeho zpravodajský kanál a domovské stránky. Jandeks výměnou za to převzal od VK ruskou rozvážkovou službu Delivery Club, aby se mohl zaměřit na jiné podnikatelské aktivity, vedle rozvážky jídel také na alternativní služby taxi. Nad VK má kontrolu ruský stát a podnik má blízko k Putinovi.

Z(a)tracená čísla 10. díl - Do čeho investovat

Video placeholde
• Videohub

FT poznamenal, že pokud se Jandeksu podaří plán prosadit, firma tak zachrání největší podnikatelský úspěch v ruském technologickém sektoru, který Yandex a jeho expanze mimo Rusko představuje. Kvůli válce, kterou Putinův režim rozpoutal na Ukrajině, už muselo z kanceláří Jandeksu v Rusku několik tisíc lidí odejít a zemi opustit.

Restrukturalizace ale v každém případě ukončí naděje ruské firmy stát se mezinárodním internetovým gigantem, jako je právě Google. Západní investoři a klíčoví partneři se od společnosti Yandex NV odvracejí. Když burzovní trh Nasdaq v New Yorku v únoru obchody s akciemi firmy kvůli protiruským sankcím zastavil, tržní hodnota podniku se snížila zhruba na 6,8 miliardy dolarů (159 miliard korun) z více než 30 miliard dolarů před rokem.