Internetové videopůjčovny mají velké plány, chystají další expanzi

Seriál House of Cards

Seriál House of Cards Zdroj: netfix

Placené internetové videopůjčovny jsou v Česku stále spíše v začátcích, avšak letos plánují expanzi s cílem nalákat další tisíce zákazníků. Velké plány chystá zejména česká pobočka HBO, jež chce se službou nazvanou Go proniknout do poloviny roku k dalším velkým operátorům, jakými jsou Telefónica nebo UPC.

HBO Go, k němuž mají přístup jen předplatitelé tohoto filmového kanálu, funguje v Česku necelé dva roky, ale dosud spíše u menších operátorů. Velkou změnou bylo zpřístupnění databáze filmů a seriálů z dílny HBO přes satelitní platformu Skylink loni v prosinci.

„Nyní jsme před podpisem smluv s dalšími velkými operátory, s Telefónikou bychom mohli smlouvu podepsat ve druhém čtvrtletí,“ uvedl manažer HBO Europe Ivan Ševčík. HBO Go lze zatím sledovat pouze prostřednictvím televizorů Samsung a LG, ale jednání probíhají s dalšími výrobci. Kolik se podařilo HBO získat dosud zákazníků, to firma neuvedla.

Voyo: podpora většiny zařízení dovážených do ČR

Placenou internetovou videopůjčovnu Voyo.cz provozuje zhruba dva roky největší tuzemská komerční televize Nova. Má přes třicet tisíc platících zákazníků, což podle mluvčí stanice Anny Suché představuje meziroční zhruba dvoupětinový nárůst. Původní plány ale počítaly až se stotisícovou klientelou.

„V prvním kvartále spustíme modernizovanou aplikaci Voyo na televizorech Philips a Toshiba. Brzy zprovozníme také inovovanou aplikaci od Androidu 4.0 výše, která bude podporovat většinu zařízení dovážených do ČR,“ uvedla mluvčí.

Z obyčejné televize chytrý přístroj

Placená internetová videopůjčovna Topfun vlastněná skupinou J&T má po dvou letech provozu zhruba čtyřicet tisíc uživatelů. Letos chce oslovit i majitele starších televizorů. „Jednou z novinek bude IP zařízení pod značkou Topfun Box, které dokáže udělat i z obyčejné televize chytrý přístroj,“ zdůraznil zástupce Topfunu Jan Lakomý.

Firma jedná s novými poskytovateli obsahu a provozovateli TV kanálů. „Připravujeme také vstup na další menší značky Smart TV, čímž obsáhneme 98 procent trhu s chytrými televizory. Jedná se minimálně o čtyřicet značek,“ dodal Lakomý.