Investoři akciím Applu stále věří

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Pád akcií společnosti Apple, jedné ze dvou největších veřejně obchodovaných firem, vyburcoval celou řadu investorů k akci. Ozývají se známí a slavní i neznámí investoři a analytici a tvrdí, že akcie Applu jsou při současné ceně skvělý nákup nebo že tak levné akcie jsou téměř krádež.

Jedním ze známějších investorů je Bill Miller, manažer podílového fondu, který loni vydělal nejvíce díky sázkám na neoblíbené společnosti. Miller tvrdí, že cena Applu by mohla být o polovinu vyšší.

Cena akcií společnosti Apple na americkém trhu klesla ze zářijových maxim o celou třetinu, protože růst zisku se v posledním loňském čtvrtletí zadrhl. „Spousta lidí se bojí, že Apple dopadne jako Nokia nebo RIM, kdysi výrobci supertelefonů, které časem neobstály a zažily bolestivý pád,“ připomíná Miller osud finského a kanadského výrobce telefonů. „Podle mne je Apple spíše jako Nike, tedy spotřebitelská značka s velkou mírou loajality,“ uvedl Miller v rozhovoru pro deník Financial Times.

Vývoj akcií AppleVývoj akcií Apple | E15

Kalifornskému výrobci spotřební elektroniky věří také investiční banka Goldman Sachs, která zveřejnila seznam čtyřiceti nejpodhodnocenějších akciových titulů, kde Apple obsadil první místo. Analytik Goldman Sachs Bill Shope snížil po nepřesvědčivých výsledcích cílovou cenu na 660 dolarů, nyní se ale Apple obchoduje přibližně za 457 dolarů. To tedy představuje potenciální růst přibližně o 45 procent.

Někteří analytici jdou ještě dále a zůstávají až fanaticky optimističtí, co se výhledu technologické společnosti týče. Brian White z Topeka Capital Markets se loni proslavil cílovou cenou cenných papírů Applu stanovenou na 1111 dolarů za kus. Nyní musel svá očekávání krotit a cílovou cenu snížil na 888 dolarů. Tvrdí, že nakoupit akcie Applu při současné ceně představuje téměř krádež.