Investoři přijali nový iPad chladně

Nový iPad od Applu

Nový iPad od Applu Zdroj: profimedia.cz

Resolutionary. Vidíte ten lingvistický vtípek? Ne revoluce, ale resolution, tedy rozlišení.
Nový iPad
Nový iPad
AirPlay, multimédia, výkon a vysoké rozlišení.
Retina displej
7
Fotogalerie
Nový iPad, který včera představila společnost Apple, se zájmem investorů mnoho nezahýbal. Hodnota akcií firmy sice stoupla, ale pouze o 0,08 procenta na 530,69 dolaru. O něco spokojenější mohou být tchajwanští dodavatelé Applu. Akcie firmy Hon Hai Precision dnes ráno poskočily o 0,71 procenta a ještě více si polepšila společnost Genius, jejíž hodnota vzrostla o 2,86 procenta.

„Reakce investorů na nový iPad je poměrně chladná, domnívám se, že vysvětlení je v současné ceně společnosti, která už nové produkty anticipovala. Cena Apple je na svých téměř maximech kolem úrovně 530 dolarů za akcii (maximum je 545 USD/akcie). Od počátku roku již akcie přidala 31 procent a meziročně jsme na +49 procentech,“ uvedl Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky.

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský reakci investorů za zklamání nepovažuje. Reakci v ceně akcie vyvolá spíše rozdíl oproti očekáváním které trh měl, nový iPad byl přijat vcelku pozitivně, jelikož se jedná o vylepšení stávajícího modelu, navíc za rozumnou cenu. Apple sice nepředstavil něco zásadně lepšího (pak by následovala pozitivní reakce v ceně akcie), ale produkt není ani zklamáním, takže myslím, že tržní reakce akcií Applu byla vcelku adekvátní představenému výrobku a aktuální tržní náladě,“ uvedl.

Vývoj akcií Applu

Nový iPad má zákazníky Applu přesvědčit především displejem s označením Retina. Ten má opravdu rozlišení 2 048 × 1 536 bodů, tedy 3,1 milionu pixelů, 264 pixelů na palec – nejvíce v historii mobilních zařízení. Oproti rozlišení Full HD (1 920 × 1 080) to je o milion pixelů více. Oproti druhé generaci se ta třetí může údajně chlubit o 40 procent větší sytostí barev. Úhlopříčka 9,7 palce se nemění. Displej má povrchovou úpravu proti zanechávání otisků prstů.

Přečtěte si také:

Ceny nového iPadu v USA - Wi-Fi verze 16 GB – 499 dolarů (9 460 Kč po prostém přepočtu) - Wi-Fi verze 32 GB – 599 dolarů (11 350 Kč) - Wi-Fi verze 64 GB – 699 dolarů (13 250 Kč) - Wi-Fi + 4G verze 16 GB – 629 dolarů (11 900 Kč) - Wi-Fi + 4G verze 32 GB – 729 dolarů (13 800 Kč) - Wi-Fi + 4G verze 64 GB – 829 dolarů (15 710 Kč)

Novinka od Applu dostala také nový procesor. Výrobce pro něj má označení Apple A5X. Má čtyřjádrovou grafiku a jeho výkon je čtyřnásobný ve srovnání s předchozím iPadem. Apple tvrdí, že ve srovnání s Tegrou 3 od Nvidie je jejich čip dvakrát výkonnější. Grafický výkon v herních aplikacích prý překonává současné obývákové herní konzole Xbox 360 a PlayStation3. Tolik odvážná tvrzení Applu, uvidíme jak to bude v praxi.

Tablet nabídne i fotoaparát s pěti megapixely a technologií vypůjčenou z iPhonu 4S a zvukový záznamník.

Nové tablety od Applu také budou podporovat rychlé mobilní datové sítě čtvrté generace. Kromě technologie LTE, která je rozšířená v USA, ale Česko i jiné části světa na ni stále čekají, umožní datové přenosy i prostřednictvím technologií HSPA+ a HSDPA. LTE umožňuje až desetkrát rychlejší přenosy než sítě třetí generace. Stejně jako u předchozích generací bude Apple nabízet i levnější typy iPadů, které mají pouze připojení k bezdrátovým sítím Wi-Fi.