Iron Man potvrdil roli favorita

Iron Man

Iron Man Zdroj: Falcon

Neuvěřitelných 175,3 milionu dolarů utržil za premiérový víkend třetí díl filmové série Iron Man. Snímek s Robertem Downeym Jr. v titulní roli tak porazil závěrečný díl Harryho Pottera i Temného rytíře a stal se druhou nejúspěšnější premiérou amerických kin všech dob. Na prvním místě dál zůstává se 207 miliony dolarů premiéra loňského hitu Avengers, v níž si Robert Downey Jr. také zahrál jednu z hlavních rolí.

„Disneymu se podařilo přesvědčit diváky, že Iron Man 3 je spíše pokračováním hitu Avengers než další díl řady Iron Man,“ uvedl pro agenturu Bloomberg analytik serveru BoxOffice.com Phil Contrino.

Walt Disney tak dál těží z mimořádně šťastného nákupu komiksové vydavatelství Marvel. Zábavní konglomerát získal vydavatelství v roce 2009 za 4,2 miliardy dolarů. Spolupráci si pochvaluje také David Hollis, výkonný viceprezident filmové distribuce Walt Disney. „Předchozí marvelovské snímky vyšlapaly Avengerům a Iron Manovi cestu. Připravily diváky, postavy i marketing. Byla to velmi promyšlená strategie,“ uvedl pro Bloomberg Hollis.

Nejvýnosnější americké premiéryNejvýnosnější americké premiéry | E15

Úspěch třetího Iron Mana je globální. Na vybraných trzích byl snímek distribuován o týden dříve. Podle serveru boxofficemojo.com se jeho tržby blíží 700 milionům dolarů, tím se Iron Man stal nejvýnosnějším filmem, který měl letos premiéru. Odhady analytiků na celkové světové tržby se pohybují kolem 1,3 miliardy dolarů. To by třetího Iron Mana vyneslo mezi pětici nejvýnosnějších filmů všech dob a snímek by potvrdil pověst největšího taháku letošního léta.

Iron Man zachránil před lety studia Marvel >>>

 

Iron Man 3: recenze filmu

Trailer na Iron Man 3: dvě minuty nářezu