Japonský výrobce automobilových čipů Renesas koupí společnost IDT za téměř 150 miliard korun

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Společnost Renesas Electronics Corp. se dohodla na koupi amerického konkurenta Integrated Device Technology Inc. (IDT) za zhruba 6,7 miliardy dolarů (148,3 miliardy korun). Chce tak posílit v oblasti technologií pro samořídící auta.

Renesas se zaměřuje na čipy pro automobilový průmysl a je na tomto trhu dvojkou za NXP Semiconductors. Díky dohodě získá Renesas znalosti IDT v oblasti čipů pro mobilní sítě a uchování dat, které jsou důležité pro samořídící auta. IDT má silné postavení v oblasti čipů pro mobilní síťová zařízení.

Renesas zaplatí za jednu akcií IDT v hotovosti 49 dolarů. V pondělí akcie firmy uzavřely na ceně 42,08 dolaru. Dohoda by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

Firma Renesas vznikla v roce 2010 fúzí čipové divize firmy NEC a společnosti Renesas Technology, která byla vytvořena spojením čipových divizí firem Hitachi a Mitsubishi Electric. Relativně pozdě se však připojila k vlně konsolidací v čipovém odvětví, protože měla problémy s oživením po škodách způsobených v důležitých továrnách po zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

Renesas loni koupila amerického výrobce čipů Intersil za 3,2 miliardy dolarů. Akvizicí rozšířila své portfolio analogových čipů, které zpracovávají signály, jako zvuk, světlo a teplotu, než je převedou na digitální signály, napsala agentura Reuters.