Každý den 152 milionů lidí na síti. Twitter vykázal rekordní tržby

Twitter

Twitter Zdroj: Reuters

Twitter, Ilustrační foto
Twitter, ilustrační foto
Centrum Twitteru v San Francisku
Šéf Twitteru Jack Dorsey
Jack Dorsey, zakladatel a CEO Twitteru
6
Fotogalerie

Výnosy americké společnosti Twitter ve čtvrtém čtvrtletí poprvé překonaly hranici jedné miliardy dolarů, zvýšil se také počet uživatelů. Čistý zisk ale firmě o 53 procent klesl a činil 119 milionů dolarů (2,7 miliardy korun). Zaostal tak za očekáváním, protože se zároveň o 22 procent zvýšily provozní náklady, uvedla společnost, která provozuje stejnojmennou sociální síť.

Očištěný zisk na akcii činil 25 centů, zatímco analytici podle společnosti FactSet čekali zisk 29 centů na akcii.

Výnosy stouply o 11 procent na 1,01 miliardy dolarů (22,9 miliardy korun), hlavně díky růstu na největším trhu firmy, což jsou Spojené státy. Výnosy z reklamy se zvýšily o 12 procent na 885 milionů dolarů. Počet denních uživatelů se pak vyšplhal na 152 milionů ze 145 milionů v předchozím čtvrtletí. Výnosy i počet uživatelů překonaly očekávání analytiků.

Twitter se snaží zvyšovat počet uživatelů změnami, které označuje za uživatelsky přívětivější. Například umožňuje uživatelům sledovat témata či se snaží odstranit urážlivý obsah. Koncem loňského roku také spustil funkci, díky které mohou uživatelé skrýt určité odpovědi na své tweety.

V prvním čtvrtletí Twitter očekává výnosy v rozmezí 825 milionů až 885 milionů dolarů, analytici je v průměru odhadovali na 872,6 milionu dolarů. Firma upozornila, že letos počítá s růstem nákladů asi o 20 procent, zejména kvůli vyššímu počtu zaměstnanců a stavbě nového datového centra, uvedla agentura Reuters.