Kit digital požádá o bankrotovou ochranu, chce založit novou firmu

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. Loni se ji rozhodl opustit

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. Loni se ji rozhodl opustit Zdroj: profimedia.cz

Americká firma Kit digital se chystá požádat pro ochranu před věřiteli. Chce tak ochránit ziskové části firmy během chystané reorganizace. Ty by se později měly spojit do nové společnosti. Kit digital už loni opustil pražskou burzu a přesunul své sídlo do New Yorku.

Firma, která vyvíjí softwarové platformy pro přehrávání videa, může o ochranu požádat už příští týden. Komise sestavená ze tří členů vedení firmy zhodnotí další možnosti podniku, na pomoc si přizvala experty z Deutsche Bank.

„Již ziskové dceřiné společnosti KIT digital - Ioko 365, Polymedia, Kewego, Multicast a Megahertz - dotčeny nebudou,“ uvedla společnost. Nová firma se bude jmenovat Piksel.

Kit digital naopak nalezla kupce pro dalších pět svých aktivit, které ale nepovažuje za klíčové. Jsou jimi současní akcionáři Kit digital Prescott Group Capital Management, JEC Capital Partners a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners, uvedly zdroje deníku The Wall Street Journal. Prodejem Kit digital získá peníze potřebné na reorganizaci.

Americká firma v uplynulých 30 měsících nakoupila více než 20 konkurenčních společností, aby tak posílila svou pozici na trhu. V posledních osmi měsících ale 17 firem opět prodala a propustila 600 z původních 1400 zaměstnanců.

Vývoj akcií Kit digital na burze Nasdaq:Vývoj akcií Kit digital na burze NasdaqVývoj akcií Kit digital na burze Nasdaq