Klání inovátorů vyhrála chytrá diagnostika, body má i spokojený zákazník

Cenu za 1. místo projektu Aireen, Janu Hlaváčkovi předává Richard Stonavský Viceprezident regulace a vnějších vztahů z Vodafone

Cenu za 1. místo projektu Aireen, Janu Hlaváčkovi předává Richard Stonavský Viceprezident regulace a vnějších vztahů z Vodafone Zdroj: Vodafone Nápad roku

Pouhých 30 vteřin stačí programu na bázi umělé inteligence k detekci nemoci na oční sítnici. Vítěz čtrnáctého ročníku soutěže Vodafone Nápad roku už nyní ze dvou laboratoří mění svět. Podobné ambice má i druhý vítězný projekt na zkvalitnění e-commerce.

Okno do duše i do zdraví

Co by nám tak usnadnilo život? Tato myšlenka, která svedla dohromady české a slovenské inovátory, vizionáře a začínající podnikatele, stojí za každým ze 142 projektů přihlášených do letošní soutěže Nápad roku, který po dlouhém napětí konečně zná vítěze. Tým Jana Hlaváčka získal první místo s technologií Aireen, která v půl minutě na základě skenu oční sítnice provede přesnou a podrobnou diagnostiku pacienta. Klinické zkoušky zatím potvrdily její schopnost odhalovat změny na oční sítnici způsobené cukrovkou, které by v případě pozdní či chybné diagnostiky mohly vést až ke ztrátě zraku. Aireen se tak stala prvním registrovaným zdravotnickým prostředkem svého druhu v České republice a mezi prvními je i ve světě. V současné době ji používají již dvě odborná pracoviště na našem území.

1. místo - Vodafone Nápad roku 2021 Aireen1. místo - Vodafone Nápad roku 2021 Aireen | Vodafone Nápad roku

Doručíme zážitek

Druhé místo z dvanácti projektů, které postoupili do finálního výběrového kola, získal karlínský tým v čele s Martinem Jarešem za nástroj Foxdeli, který pomáhá správcům e-shopů s celým distribučním procesem jejich zboží. Díky chytré analýze přepravních dat zvyšuje nástroj počet doručených zásilek, zpřehledňuje komunikaci a přináší větší spokojenost s celou prodejní a nákupní zkušeností pro všechny, koho se doručování týká – od e-shopu, přes dopravce až po spokojeného zákazníka.

Unikátní řešení Foxdeli zaujalo i technologickou společnost Huawei, která Jarešovi zároveň udělila cenu Huawei Startup roku, kterou získávají projekty s největším potenciálem růstu.

Vítěz kategorie Huawei Startup roku 2021 - Foxdeli - Martin JarošVítěz kategorie Huawei Startup roku 2021 - Foxdeli - Martin Jaroš | Vodafone Nápad roku

„Míra inovace přihlášených projektů je v každém ročníku Vodafone Nápadu roku nadmíru inspirativní. Velice nás těší, že Foxdeli, držitel ocenění Huawei Startup roku 2021, uspěl i v celkovém pořadí. Jasně to dokazuje, jak progresivní je prostředí českých firem a podnikatelů, a jsme rádi, že Huawei jako vysoce inovativní firma může tímto podporovat místní podmínky pro konkurenci a vznik nových nápadů a projektů,“ říká Pavel Košek, člen poroty a ředitel korporátní komunikace české pobočky Huawei Technologies.

Oceněné inovace

Soutěž Vodafone Nápad roku je nejstarší startupovou soutěží na českém a slovenském území a funguje jako odrazový můstek pro české podnikatele se světovými ambicemi. Oceněné týmy získávají vedle věcných a peněžitých cen i mentoring expertů nejen v oboru, ale také v oblasti práva, marketingu či podnikání. Mezi dlouhodobě úspěšné projekty, které zkusily své štěstí v soutěži v uplynulých letech, patří například aplikace Záchranka, systém monitoringu médií Monitora, či náhrada jednorázových sáčků Frusack.

Vodafone Nápad roku