Komplikace pro fond KKR. Skupina Vivendi se nechce zbavit podílu v Telecom Italia

Francouzská mediální skupina Vivendi a její sídlo v Paříži

Francouzská mediální skupina Vivendi a její sídlo v Paříži Zdroj: Vivendi

Francouzská mediální skupina Vivendi a její sídlo v Paříži
Francouzská mediální skupina Vivendi a její sídlo v Paříži
Francouzská mediální skupina Vivendi a její sídlo v Paříži
4
Fotogalerie

Francouzská mediální skupina Vivendi nemá v úmyslu prodat svůj podíl v podniku Telecom Italia. V úterý o tom informovala agentura Reuters. Za největší italskou telekomunikační společnost nabídl americký investiční fond KKR 10,8 miliardy eur (274,7 miliardy korun) a Vivendi je největším akcionářem.

Francouzská mediální skupina zopakovala, že je dlouhodobým investorem a že chce spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami na úspěchu italské firmy. „Skupina Vivendi by ráda zdůraznila, že je velmi vázána na Itálii a na Telecom Italia, a že nemá v úmyslu svůj podíl prodat,“ uvedl mluvčí společnosti.

Fond KKR předložil nezávazný návrh na převzetí bývalého telefonního monopolu za orientační cenu 0,505 eura za akcii. To však podle Vivendi neodráží dostatečně hodnotu podniku. Vivendi za svůj 24procentní podíl v TIM zaplatila v průměru 1,07 eura za akcii.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

KKR musí získat alespoň 51 procent akcií TIM, pokud chce s nabídkou na převzetí uspět. Prosazení mimořádných usnesení vyžaduje dvoutřetinovou většinu a fond KKR by bez podpory hlavního investora svůj záměr jen těžko prosadil.

Americký fond nabídku předložil v době, kdy ředitel italské firmy Luigi Gubitosi bojuje o přežití ve funkci. Čelí kritice právě ze strany Vivendi. Ta není spokojena s tím, že Telecom Italia za tři měsíce už dvakrát varoval před zhoršením hospodaření a že Gubitosi nebyl za tři roky v čele podniku schopen zastavit pokles tržeb. Akcie podniku za tu dobu odepsaly skoro 40 procent hodnoty.