Brněnští vývojáři čipů těží z bojů USA a Číny, dodávají Intelu i výrobci kamer

Čip

Čip Zdroj: Profimedia.cz

Intel
2
Fotogalerie

Brněnské společnosti Codasip se daří využívat napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Firmám z obou velmocí prodává procesorová jádra a software pro návrh čipů. USA na řadu čínských společností uvalily čipová embarga, ty se proto snaží zajistit přísun jinde. Američané zase hledají důvěryhodné dodavatele. “Problematická situace mezi dvěma mocnostmi nám pomohla,” sdělil deníku E15 výkonný ředitel Codasipu Karel Masařík.

Jedním ze zákazníků Codasipu je Intel, jenž moravské technologie používá v rámci divize Mobileye soustředící se na systémy pro autonomní vozy. Dalším velkým americkým jménem je producent paměťových čipů Rambus, který dodával například do konzolí PlayStation 3 a Nintendo 64. Silnou značkou je Microchip, výrobce mikrokontrolérů a integrovaných obvodů do leteckého či vojenského průmyslu. Slavný výrobce pevných disků Western Digital si Codasip zvolil jako partnera pro dodávky softwaru v rámci řadičů.

“Také za námi přišla velká čtyřka amerických technologických firem a udělala poptávku. Částečně je to způsobeno jejich zájmem o elektrické a chytré vozy. Konkrétní zatím být nemohu,” naznačil Masařík.

Codasip zajímavé zákazníky obsluhuje rovněž v Číně. Jde mimo jiné o firmu Dahua patřící mezi čtyři největší výrobce bezpečnostních kamer na světě. Dongwoon vyvíjí čtečky otisků prstů nebo skenování obličejů. Vidtoo dělá technologie pro těžbu kryptoměn a superpočítače. Na krypto a blockchain se soustředí i čipy od firmy NeuLinker. “Jádra od Codasipu nám poskytují vysoký výkon a dobré možnosti úprav,” přiblížil spoluzakladatel NeuLinkeru Hong Wang.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

Vyváženost a neutralitu se Codasip snaží hledat i mezi investory. Firma doposud získala 15,3 milionu dolarů. Nejdříve od zakladatelů Avastu, RSJ a Credo Ventures. Později se přidali investoři z USA, Číny, Německa a Francie - Western Digital, Shenzhen Capital Group, Ventech a Paua. Podobné geografické rozložení se očekává u dalšího investičního kola.

Codasip funguje na podobném principu, jako britský gigant ARM. Polovodiče nevyrábí, ale navrhuje procesorová jádra a zájemcům na ně prodává licence. Ti si na těchto jádrech sestavují kompletní čipy, k čemuž často využívají aplikaci Codasip Studio.

Zatímco ARM pracuje s vlastní uzavřenou technologií, firma z Moravy používá otevřený standard RISC-V, jenž nepodléhá embargům a proto se o něj ve velkém začali zajímat Číňané. RISC-V se šíří po celém světě, odborníky na tuto technologii začal hledat třeba Apple.

Codasip je evropskou nadějí ve stvoření lokálního šampiona na procesory RISC-V. Masařík se mimo jiné stal členem technického řídícího výrobu organizace RISC-V International, která vývoj kolem tohoto standardu zastřešuje. Mezi členy patří Google, IBM, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Alibaba, Huawei nebo Sony. Codasip najal zkušené manažery z firem ARM, Motorola či IBM a otevřel vývoj v Cambridge, Francii a Mnichově.

Americkou alternativou Codasipu je firma SiFive, kterou se nedávno pokoušel koupit Intel za dvě miliardy dolarů. SiFive vedle procesorových jader nabízí i plně osazené základní desky. “Výkonem a využitím jsou srovnatelné s mikropočítači Raspberry Pi. Největší výhodou jsou pokročilé sběrnice a konektory, což umožňuje připojovat plnohodnotný hardware,” popsal vývojář operačních systémů Martin Děcký, který s RISC-V pracuje.