Křetínský podal nabídku na převzetí francouzského vydavatelství Editis. Vivendi oznámila exkluzivní jednání

Francouzské vydavatelství Editis

Francouzské vydavatelství Editis Zdroj: profimedia.cz

Nadace EP Corporate Group Daniela Křetínského bude finančně podporovat hlavně pozůstalé rodiny s dětmi či osamělé seniory.
2
Fotogalerie

Český podnikatel Daniel Křetínský oficiálně podal nabídku na převzetí stoprocentního podílu druhého největšího francouzského vydavatelství Editis, píše Le Figaro. Nabídku Křetínský učinil společnosti Vivendi, která je mateřskou společností skupiny Editis. Kromě Křetínského nabídku na převzetí podala také italská skupina Mondadori, kterou vlastní Silvio Berlusconi, kanadský Quebecor a mediální skupina Reworld, píše francouzský web Capital. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj uvedl, že spekulace o investičních záměrech nechce komentovat.

Mediální skupina Vivendi dnes v v tiskové zprávě oznámila, že exkluzivně jedná právě s firmou International Media Invest, dceřinou společností Czech Media Invest (CMI) Daniela Křetínského, o jejím převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis.

Společnost Vivendi má několik dní na to, aby Evropské komisi předložila nový návrh podmínek prodeje své vydavatelské skupiny. Čtyři výše jmenovaní zájemci chtěli získat podíl ve vydavatelství Editis už v únoru, Evropská komise ale plán odmítla. Společnost Vivendi musí prodat část svého portfolia kvůli pravidlům hospodářské soutěže, aby mohla koupit svého rivala Hachette Livre.

Křetínský má už menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde. Prostřednictvím holdingu Czech Media Investment vlastní také několik francouzských tiskových titulů, jako je Elle, Tele7 Jours a zpravodajský magazín Marianne.

Křetínský se také ucházel o převzetí francouzské televize M6. Ta ale nakonec zůstala v rukou německé společnosti Bertelsmann.

Francouzské nakladatelství Editis vzniklo roku 2004 přeskupením části vydavatelských aktiv Vivendi. Od té doby vystřídalo několik vlastníků, přičemž jej skupina Vivendi získala v roce 2019 zpět do svého vlastnictví. Knižní vydavatelská skupina každoročně uvádí na trh asi pět tisíc titulů všech žánrů.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub