Křetínský smí převzít francouzské vydavatelství Editis, rozhodla Evropská komise

Sídlo vydavatelství Editis

Sídlo vydavatelství Editis Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise schválila smlouvu o převzetí francouzského vydavatelství Editis firmou Czech Media Invest (CMI) českého miliardáře Daniela Křetínského. Editis je po Hachette Livre druhé největší vydavatelství ve Francii.

Komise zkoumala, zda by transakce mohla mít negativní dopady na hospodářskou soutěž v souvislosti s tím, že Křetínský prostřednictvím své firmy Vesa Equity Investment vlastní čtvrtinový podíl ve francouzském maloobchodním řetězci Fnac Darty, který prodává knihy, hudbu a elektroniku.

Dospěla nicméně k závěru, že Vesa by za současných okolností neměla finanční motivaci omezovat konkurentům firmy Fnac Darty přístup ke knihám vydavatelství Editis. Upozornila také, že současný menšinový podíl Křetínskému neumožňuje mít nad firmou Fnac Darty kontrolu.

CMI uzavřela dohodu o převzetí vydavatelství Editis od francouzské mediální skupiny Vivendi letos v červnu. Prodej vydavatelství Editis je součástí strategie, pomocí které firma Vivendi překonala regulační překážky při převzetí mediální společnosti Lagardère.

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Žebříček e15 jej mezičeskými a slovenskými miliardáři řadí na druhou příčku s hodnotou majetku 330 miliard korun.

Ve Francii má křetísný podíly mimo jiné v řetězci supermarketů Casino a v televizní skupině TF1. Donedávna byl aktivní i v novinové společnosti Le Monde.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.