Létání bez letecké licence. Americký startup představil „vozidlo“ BlackFly

BlackFly

BlackFly Zdroj: profimedia.cz

BlackFly
BlackFly
BlackFly
BlackFly
BlackFly
17
Fotogalerie

Americký startup Opener představil nový koncept létajícího dopravního prostředku, který nazval BlackFly. Měl by být pro jednoho pasažéra a plně elektrický. Startup navíc tvrdí, že na jeho používání bude třeba pouze splnění písemné zkoušky soukromého pilota. 

„Budoucnost letectví začíná dnes,“ uvedl ve zprávě Alan Eustace, bývalý výkonný ředitel Google, který je nyní ředitelem společnosti Opener. Ta tvrdí, že nynější prototyp BlackFly již vzlétl více než 1400krát a celkově měl překonat více než 12 tisíc nalétaných mil. 

"Bezpečnost byla naším hlavním cílem při vývoji této nové technologie," řekl generální ředitel společnosti Opener Marcus Leng. "I když to nevyžadují předpisy FAA (Federal Aviation Administration, pozn. red.), piloti BlackFly budou muset úspěšně absolvovat písemnou zkoušku soukromého pilota FAA a také dokončit obeznámení s vozidly a školení obsluhy," doplnil.

Letoun s vertikálním vzletem a přistáním je ovládán joystickem a má k dispozici tlačítko "Return-to-Home" pro autonomní let zpět na základnu. Pro větší bezpečnost může být také vybaven nouzovým padákem.

Podívejte se na BlackFly v akci

Společnost by chtěla BlackFly uvést na trh v průběhu příštího roku. Konkrétní cena zatím stanovena nebyla. 

BlackFly podle techniků startupu Opener zatím zvládne vzdálenost až 25 kilometrů, dosáhne maximální rychlosti až 99 kilometrů v hodině a lze jej dobít za 25 minut.