Čína staví továrnu na hypersonické motory pro střely a letouny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NASA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Čína buduje továrnu pro komerční produkci hypersonických motorů. Ta bude bude pravděpodobně vyrábět motory systému Turbo Rocket Combined Cycle. Scramjetové TRCC motory budou pro čínskou armádu požehnáním.

 

Pokud jde o hypersonické technologie, které umožňují raketám nebo letounům létat rychlostmi překračujícími Mach 5, tak to Čína myslí vážně. Brzy by chtěli otevřít továrnu pro komerční produkci hypersonických motorů. To je klíčová technologie soudobého letectví, která slibuje celou řadu zajímavých vojenských i civilních aplikací.

Továrnu buduje Institut mechaniky čínské akademie věd. Vyrůstá ve městě Che-fej, které leží ve východočínské provinci An-chuej. Podle šéfa vývoje scramjetových motorů Fana Xuejuna bude tato továrna vyrábět rozmanité hypersonické pohony. Je to sice státní podnik, ale prý nabídne příležitosti i soukromým investorům.

Scramjet je náporový motor se spalováním v nadzvukovém režimu proudění vzduchu, který je určen k pohonu hypersonických střel a letounů. Továrna ve městě Che-fej bude pravděpodobně vyrábět motory systému Turbo Rocket Combined Cycle (TRCC), které tvoří tři moduly: 1. turbodmychadlový tryskový motor pro podzvukové a mírně nadzvukové rychlosti, 2. ramjetový motor pro přechod do scramjetového pohonu a 3. raketový motor pro nejvyšší rychlosti.

Zatím není zřejmé, kdy přesně začne továrna v Che-feji chrlit hypersonické motory. V tuto chvíli je ale jasné, že scramjetové TRCC motory budou pro čínskou armádu požehnáním.

Tato technologie zajistí produkci hypersonických bojových letounů s dalekým doletem, které by měly létat téměř až do vesmíru, a také by měly zvládnout vymanévrovat existující protiletecké obranné systémy.

Bez velkého přehánění lze říct, že pokud Čína skutečně vybuduje flotilu takových letounů, tak tyto stroje svými možnostmi průzkumu a boje změní válku ve vzduchu i strategickou rovnováhu ve světě.

Hypersonické motory mají velký potenciál změnit i civilní technologie. Jejich výroba ve velkém by mohla proměnit trh s opakovaně použitelnými nosnými raketami. V dohledné době by mohl vzniknout civilní hypersonický kosmoplán, který by levně vozil na oběžnou dráhu satelity i lidi.

V Číně už takové kosmoplány vyvíjejí, jak dvoustupňové systémy, tak i jednostupňové, které by opakovaně létaly do vesmíru stylem start – oběžná dráha – přistání. Čínská společnost Chinese Aerospace Science and Technology Company (CASC) takový jednostupňový hypersonický kosmoplán plánuje poslat do vesmíru někdy po roce 2030.

Článek vyšel na serveru VTM >>>