Letitý spor mezi Applem a Nokií je zažehnán, firmy začnou spolupracovat

Apple

Apple Zdroj: EPA

Nokia
Nokia
3
Fotogalerie

Boj mezi americkým Applem a společností Nokia končí smírem. Obě firmy se domluvily na vzájemné spolupráci při využívání svých patentů . Na webových stránkách o tom informovala společnost Apple.

Šéfové znesvářených firem oznámili obnovení spolupráce. Následně navrhli několikaletou licenční smlouvu, díky níž bude americký výrobce využívat patenty Nokie. Ta bude zároveň dodávat i produkty a služby v oblasti síťové infrastruktury.

Apple na oplátku vrátí do svých online i kamenných obchodů fitness náramky Withings, které od léta budou důležitou součástí značky Nokia. Americký výrobce tyto náramky původně nabízel. Ve chvíli, kdy propukly spory mezi oběma společnostmi, je však stáhl.

„Je to smysluplná dohoda mezi Nokií a Applem,“ uvedla na stránkách Apple Maria Varsellona, právní zástupkyně společnosti Nokia. Podobně optimistická nálada zavládla i ve druhém táboře. „Jsme velice potěšeni výsledkem našeho předešlého sporu a těšíme se na budování obchodních vztahů s Nokií,“ řekl k situaci Jeff Williams, jeden z šéfů Applu.

Finanční podrobnosti se firmy rozhodly nezveřejnit. Podle zdrojů má ale Nokia dostat určitou částku v hotovosti po podpisu smlouvy a poté další peníze v průběhu plnění smlouvy.

Historie konfliktu
Celý spor se datuje do roku 2011, kdy obě firmy uzavřely dohodu o používání patentů od Nokie. Ty mohl Apple používat, ale musel za ně platit poplatky. V minulém roce však vyšlo na jevo, že Nokia předala tyto patenty jiné společnosti, čímž měla zaniknout předchozí smlouva z roku 2011 a finský výrobce elektroniky a mobilních telefonů tak mohl americkému gigantovi hrozit prostřednictvím jiných společností. Apple měl podle obvinění Nokie porušovat 32 různých patentů.