Levný iPhone není levný. Akcie Applu spadly o 30 dolarů

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Šéf Applu Tim Cook na začátku prezentace
Craig Federighi, viceprezident Software Engineering v Applu
Viceprezident Software Engineering Craig Federighi mluví o iOS7
Operační systém iOS 7 přijde 18. září
Phil Schiller, viceprezident produktového marketingu Applu
7
Fotogalerie
Bezprostředně po uvedení dvou nových modelů iPhone se cena akcií Applu propadla o 12 dolarů za akcii, tedy přibližně o 2,5 procenta. Pád pokračoval i dnes (středa - pozn.red.). Zatímco v pondělí se cenné papíry firmy obchodovaly až za 507,75 dolaru za kus, aktuální hodnota činí 466,30 dolaru za kus, což je pád o 5,7 procenta.

iPhone 5C jako vstupenka na nové trhy

Analytici v posledních týdnech pozitivně komentovali spekulace o levnějším iPhonu. Apple totiž nutně potřeboval rozšířit portfolio na stále nasycenějším trhu. O zákazníky musí víc bojovat například v Číně, kde tržní podíl společnosti spadl na necelých pět procent a celkově pak na sedmou pozici za Samsung, Lenovo, Huawei nebo Xiaomi. Právě „levný“ iPhone 5C měl být podle očekávání silnou zbraní v boji s levnou konkurencí.

Čína: příliš drahý pro devět z deseti zákazníků

Oznámená cena low-cost modelu ale není tak nízká, jak se předpokládalo. Rozčarování je patrné právě na čínských webech. Jak vyplynulo z průzkumu čínského serveru Sina.com, iPhone 5C považuje za příliš drahý celkem 86 procent respondentů. O jeho koupi by uvažovala jen čtyři procenta respondentů.

Jak uvádí web VentureBeat.com., nový iPhone nemůže konkurovat lokální značce Xiaomi, která nabízí telefon s Androidem za 130 dolarů bez smlouvy.

„469 liber není zrovna cenovka nejdostupnějších telefonů,“ reagoval web Cnet.com na ohlášenou sumu peněz, kterou za telefon vydá britský zákazník. Německý zákazník si zase bude muset připravit 599 euro. Na domácím americkém trhu stojí iPhone 5C bez dotace celkem 733 dolarů. To je o 40 až 50 procent vyšší cena, než za jakou se prodávají telefony s operačním systémem Android.

„Vzhledem k ohlášeným cenám je těžké obhájit, proč vlastně iPhone 5C vznikl,“ shrnuje kritiku NDTV Gadgets.

Datum uvedení na český trh je zatím neznámé

Zatím není zřejmé, kdy by se měly iPhony objevit na českém trhu. Neznámá zůstává prozatím i cena. Podle Martiny Kemrové z T-Mobilu by mělo být jasněji příští týden. Ani společnost Vodafone prozatím nemůže nabídnout konkrétnější informace. „S Applem jednáme, ale konkrétní podmínky nebo ceny zatím nemůžeme nijak komentovat,“ uvedl Ctibor Jappel za společnost O2 Telefónica.

Vývoj akcií Applu za posledních pět dní2981492:normal690:true:trueZdroj: Yahoo

Nový iPhone 5C má plastový kryt dostupný v pěti barvách - zelené, modré, žluté, růžové a bílé. „Barevný“ iPhone 5C má displej s úhlopříčkou čtyři palce (zhruba deset centimetrů) a fotoaparát s rozlišením osm megapixelů. Telefon 5C s pamětí 16 GB bude v USA stát se smlouvou na dva roky 99 dolarů (zhruba 1900 korun). Model iPhone 5C s pamětí 32 GB bude za stejných podmínek stát 199 dolarů (zhruba 3800 korun).

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné firmy IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem. Na trhu s tablety klesl podíl firmy ještě výrazněji, a to na 32 procent z 60 procent před rokem.

Apple už téměř rok nepředstavil žádnou novou verzi ani svých tabletů iPad a telefonů iPhone. Spekuluje se o nových chystaných „chytrých“ hodinkách iWatch. Ty ale firma zřejmě představí až v příštím roce.