Majitel LA Times monopol mít nebude, nákup konkurenta mu zakázal soud

Los Angeles Times

Los Angeles Times Zdroj: Chris Eason via Wikimeda Commons CC-BY-2.0

Obavy z monopolizace zhatily obchod, kterým se vydavatelství Tribune Publishing mělo stát dominantní silou na mediálním trhu v Jižní Kalifornii. Plánovanému odkoupení konkurenta Freedom Communications zabránilo rozhodnutí soudu. Novým majitelem krachujícího vydavatelství se stane Digital First Media.

Freedom Communications, který vydává deníky Orange County Register a Riverside Press-Enterprise, se kvůli neudržitelné finanční situaci dostal do aukce. Vyhrál ji Tribune Publishing, který měl jasný cíl: ovládnout novinový trh na jihu Kalifornie. Mezi jeho vydávané tituly totiž patří Los Angeles Times, největší metropolitní deník v USA. Pokud by obchod prošel, ovládl by 98 celkového prodeje v okrese Orange County a 81 procent anglicky psaných novin v Riverside County.

Proti se však ihned postavilo Ministerstvo spravedlnosti, které na vítěze aukce podalo žalobu. Bill Baer, právní zástupce antimonopolní divize ministerstva vyjádřil obavu, že obchod by měl negativní dopad na konkurenční boj ve zmíněných okresech. Podle něj by tak utrpěli hlavně čtenáři a zadavatelé reklamy.

Zablokování soudem

Jako opodstatněnou uznal žalobu soud, který se zabývá bankroty. Vydal dočasný soudní zákaz a tím celý obchod zhatil.

Krachující vydavatelství Freedom Communications si totiž nemohlo dovolit čekat, protože na konci března by mu došel kapitál. Přijalo tak druhou nejvyšší nabídku ve výši 52 milionů dolarů (asi 1,25 milardy korun) od Digital First Media, který vydává například deníky Los Angeles Daily News či The San Jose Mercury News. Původní vítězná nabídka od Tribune Publishing přitom činila 56 milionů dolarů (asi 1,35 miliardy korun). Nový obchod už soud v pondělí schválil.

„Nabídka Tribune byla vyšší, ale museli jsme pracovat s tím, co je a co není v našem časovém limitu dosažitelné,“ okomentoval novou dohodu Robert J. Feinstein, právní zástupce Freedom Communications.

Tribune se bránit nebude

Představitel Digital First Media Ron Hasse v pondělí uvedl, že vydavatelství chce oba nejvýznamnější deníky, které získalo, dál rozvíjet. „Jsme odhodlaní přinést stabilitu a nový smysl existence těmto skvělým novinám,“ řekl.

Tribune Publishing nejspíše nebude podnikat žádné kroky proti, její právník Jeremy Rosenthal se však alespoň ohradil proti žalobě, která vedla k soudnímu zákazu. Vyjádření ministerstva spravedlnosti odsoudil jako zastaralé a nerealistické. Obavy z monopolizace odmítl s tím, že lidé nejsou omezováni na tisk, ale alternativní zdroje mohou hledat na internetu a sociálních sítích.