Majitelé vytáhli z Primy dividendu půl miliardy

ovladač na televizi

ovladač na televizi Zdroj: profimedia.cz

Akcionáři televize Prima, podnikatel Ivan Zach a švédský koncern MTG, loni na své investici pořádně vydělali. V roce 2011 si schválili vyplacení dividendy za společnost FTV Prima ve výši 550 milionů korun. O rok dříve to dělalo 152 milionů korun a v roce 2009 sto milionů. Vyplývá to z interních dokumentů firmy, které má E15 k dispozici. Zástupci Zachovy GES Group mimořádný penězovod do uzávěrky nekomentovali.

Zach s MTG si tak užívají výsledky managementu pod vedením ředitele Marka Singera. Ten v loňském roce dovedl druhou komerční televizi k zisku 312 milionů korun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 160 procent. Tržby se ve stejném období zvedly ze dvou miliard na 2,4 miliardy korun.

Prima nebyla jediná stanice, která přinesla majitelům nadprůměrnou dividendu. Televize Nova loni poslala bermudské společnosti CME na dividendě 950 milionů korun.

V roce 2010 přitom podle mluvčí CME Romany Wyllie Nova nevyplatila žádný podíl na zisku. V roce 2009 majitelé Novy získali na dividendě 1,23 miliardy korun.

Největší komerční televize zasílá peníze na Bermudy ještě dalším kanálem. V průběhu podzimu 2011 šla na splácení úvěru od CME Investments částka 1,5 miliardy korun. Kromě toho Nova platí bermudské matce pravidelný úrok z poskytnutého úvěru, v roce 2010 to bylo přes 900 milionů. Lze předpokládat, že také loni to byly stovky milionů korun.