Managed Servery se staly v ČR běžnou součástí podnikání na Internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: VSHosting

Z průzkumu, který provedla společnost VSHosting, vyplývá, že od roku 2006 vešla služba Managed Server do povědomí většího počtu podnikatelů v oblasti internetových projektů. Předpokládá se, že službu Managed Server zná téměř 40 procent provozovatelů internetových projektů, kteří si uvědomují základní výhody, jež z této služby plynou.

„Jen za poslední rok se zvýšil počet poptávek na službu Managed Server téměř o trojnásobek. Každý měsíc tak realizujeme průměrně 50 nových projektů,“ řekl Damir Špoljarič, ředitel společnosti VSHosting, která patří v České a Slovenské republice mezi předního hráče v poskytování managed a dedikovaných serverů.

Obecné výhody služby Managed Server

Základním smyslem služby Managed Server je přenechat správu serverů a jejich opravy, zálohování, monitoring, připojení k síti Internet atd. odborníkům, a plně se tak věnovat svému projektu. Služba Managed Server přináší jejím uživatelům značnou úsporu nákladů vynakládaných dříve za provoz serverů a za personál, který se o tyto servery staral.

Někteří poskytovatelé, kteří se primárně věnují právě zajišťování služby Managed Server, disponují také lepším technologickým zázemím, které si potenciální uživatelé služby Managed Server sami nemohou z odborných či finančních důvodů pořídit. Výsledkem využití Managed Serveru je tak méně výpadků, rychlejší řešení problémů, vyšší bezpečnosti serverů a další.

Nejběžnějšími uživateli Managed Serveru jsou internetové portály, webová studia, zpravodajské servery, loterijní společnosti a video servery, ale také firmy, které např. potřebují provoz svého poštovního či datového serveru pouze outsourcovat.

Jak je to u VSHosting

VSHosting poskytuje již několik let managed servery v počtech řádově stovek serverů. Mezi jeho klienty patří řada významných a navštěvovaných portálů, mezi které patří například největší internetový autobazar TipCars.com. „Před více než rokem jsme se rozhodli využít služby Managed Server od společnosti VSHosting. Tohoto kroku nelitujeme, protože se nám podařilo při provozu serverů docílit výrazně nižší provozní náklady a zlepšila se nám dostupnost našeho portálu díky bezvýpadkovému provozu u VSHostingu,“ říká Ing. Stanislav Vostárek, jednatel společnosti EBM systém, s. r. o., provozovatele portálu TipCars.com.

VSHosting disponuje špičkovým technologickým zázemím, které se vyznačuje několika unikátními vlastnostmi:

1. Servery jsou fyzicky umístěny v kategoricky nejlepším datacentru v České republice, které se díky záloze chladicí soustavy a napájení el. energií v režimu N + N (zdvojení všech aktivních prvků) vyznačuje vysokou spolehlivostí. Datacentrum bylo otevřeno v polovině roku 2010 s kapacitou přes 2 000 serverů a již nyní VSHosting plánuje tyto kapacity rozšířit.

ilustrační fotoilustrační foto | VSHosting

2. VSHosting zajišťuje nonstop provoz technického oddělení v budově datacentra se senior administrátory. Většina klientů považuje právě tuto vlastnost za nejzásadnější výhodu, jelikož žádná jiná společnost není schopna nabídnout garanci reakce administrátora do 1 minuty po 24 hodin denně.

3. Většina důležitých parametrů služby je neomezená, aby se klient nemusel obávat zvýšení nákladů. Pouze u VSHostingu je možné získat Managed Server s neomezenou administrací nebo například neomezené datové přenosy do sítě Internet, a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí.

4. V případě poruchy garantuje VSHosting opravu serveru do 60 minut. Tuto garanci je možné poskytnout díky skladovým zásobám desítek náhradních serverů, které VSHosting skladuje přímo v datacentru.

ilustrační fotoilustrační foto | VSHosting

VSHosting například již pátým rokem zajišťuje komplexní provoz serverů formou Managed Server pro největší filmový portál v Česku a na Slovensku ČSFD.cz. Jednatel provozovatele ČSFD.cz Martin Pomothy doplňuje: „Vše běží hladce, včas reagují na vyšší návštěvnost a další server jsou schopni v případě potřeby zapojit téměř okamžitě.“

VSHosting se podle slov svého ředitele zaměřuje čím dál více na náročnější klienty, z čehož ale těží i ti méně nároční – „stále častěji realizujeme například fail-over clustery s desítkami serverů a stoprocentní garancí dostupnosti,“ dodává.