Máte připojení od UPC? Nemusíte se dostat na řadu webů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Pokud máte internet od UPC, můžete mít od včerejška problém s dostupností některých českých webů. Víme proč.

Uživatelé internetových přípojek společnosti UPC mohou od včerejška zaznamenávat nedostupnost některých webů. Je mezi nimi i E15.cz, Živě.cz a další weby vydavatelství Mladá Fronta, nebo Internet Infa. Důvodem je přerušení přímého propojení serverů UPC se servery společnosti Master Internet, která poskytuje hostingové služby řadě českých internetových firem.

Přímá linka přerušena

Zeptali jsme se obou zúčastněných stran, co bylo důvodem tohoto opatření. Zástupce Master Internetu nám sdělil: „Jedná se o problém sítě UPC, která vypla přímé velkokapacitní peering propoje mezi našimi sítěmi a to včetně zálohy. Další linky nemají dostatečnou kapacitu. Postižení zákazníci ať se obrátí na hotline UPC, popř. použijí nějaké jiné spolehlivé ISP. Nejedná se o poruchu, ale akci ze strany UPC a postiženi jsou jen jejich zákazníci.“

Z tohoto vyjádření vyplývá, že k přerušení peeringu došlo ze strany UPC, a to zcela nečekaně. Data mezi servery obou společností proudí po náhradních linkách, které kapacitně nestačí, protože běžný datový provoz se doposud pohyboval kolem 10 Gbps. Pak pochopitelně dochází k výpadkům datového spojení. Co ale vůbec vedlo UPC k tomuto kroku?

„Master Internet neměl žádný vztah s UPC Česká republika, ale se společností se sídlem v Nizozemí. UPC nenese žádnou zodpovědnost za události, které v minulých hodinách nastaly (nedostupnost některých poskytovaných služeb Master Internet) a nemůže je ani komentovat,“ sdělil nám k situaci tiskový mluvčí UPC.

Master Internet zkrátka v minulosti navázal přímý peering na UPC a nějak se na tom dohodl v Holandsku. Vše fungovalo a probíhalo bezplatně. V českém UPC však nyní zjistili, že jejich sítě napřímo vytěžují servery Master Internetu a podmínky přímého napojení přitom nejsou ze strany českého UPC nijak dané. A tak se v UPC rozhodli rázně jednat. Propojení přerušili a nyní se chtějí na opětovném propojení s Master Internet dohodnout. Zadarmo už to ale nebude.

UPC musí hledat každou korunu

Master Internet hostuje řadu webů, pro které je důležitá návštěvnost. Tu ve velké míře zajistí zákazníci UPC, protože kabelový internet této společnosti má přes 400 tisíc lidí. Návštěvnost znamená zisk, ze kterého žije provozovatel webu a v návaznosti na to i poskytovatel hostingu. Nyní se chce do řetězce zapojit i UPC a inkasovat za poskytující návštěvnost. Dohodnout se na podmínkách je jedna věc, ovšem UPC k tomu zvolilo způsob, při kterém netrpí ani tak Master Internet, jako jeho zákazníci, a paradoxně především zákazníci UPC. Ti jsou teď v roli rukojmích, kteří by měli pomoci rychlejšímu řešení dohody.

Můžeme si domyslet, co UPC vedlo k tak razantnímu kroku. Deníku E15 se již dříve podařilo zjistit, že UPC je aktuálně v neveselé finanční situaci a za minulý rok se propadl do nejhorší ztráty za poslední sedm let. Za rok firma prodělala 277 miliónů korun a celková kumulovaná ztráta minulých let dosáhla na konci loňského roku 6,42 miliardy korun. Je tedy jasné, že UPC intenzivně hledá mezery ve svých příjmech.

Zákazníci UPC nyní musí čekat. Buď dojde k dohodě nebo k optimalizaci jiné, nepřímé datové cesty.