Mediální magnát Courbit učinil nabídku na podíl ve společnosti Groupe M6, zájem má i Křetínský

Francouzská televizní společnost Groupe M6

Francouzská televizní společnost Groupe M6 Zdroj: profimedia.cz

Francouzská televizní společnost Groupe M6
2
Fotogalerie

Francouzský mediální magnát Stéphane Courbit a jeho partneři učinili nabídku za podíl německého mediálního konglomerátu Bertelsmann ve francouzské televizní společnosti Groupe M6. Informovala o tom agentura Bloomberg, podle níž uskupení kolem Courbita nabízí 20 eur za akcii. Nabídku na tento podíl podal i český miliardář a majitel několika francouzských novin Daniel Křetínský, uvádí zpráva s odvoláním na obeznámené zdroje. Zúčastněné strany se zatím k věci nevyjádřily.

Minulý týden zkrachovalo plánované spojení Groupe M6 s francouzskou televizní stanicí TF1.

Bertelsmann je mateřskou společností RTL Group a v Groupe M6 drží 48,3 procenta akcií. Nabídka představuje prémii 39 procent oproti páteční závěrečné ceně akcií na burze a podíl oceňuje přibližně na 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun).

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že konsorcium vysoce postavených francouzských podnikatelů zahrnující miliardáře Rodolpha Saada, Courbita z televizní produkční skupiny Banijay nebo investora Marca Ladreita de Lacharrière se blíží uzavření dohody.

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

Italská vysílací společnost MediaForEurope, kterou vede Silvio Berlusconi, mezitím spojila síly s francouzským miliardářem Xavierem Nielem a na kontrolní podíl v Groupe M6 předložila nezávaznou nabídku, uvedly v pátek dva informované zdroje.

Loni v březnu, kdy Bertelsmann potvrdil jednání o prodeji svého podílu, francouzská média uvedla, že podíl RTL má hodnotu 1,5 miliardy eur. To pak oceňuje celou Groupe M6 přibližně na tři miliardy eur.

Křetínský má na francouzském mediální trhu mimo jiné podíl v televizní společnosti TF1, od firmy Lagardère jeho podnik už dříve koupil několik titulů, včetně například časopisu Elle. Vlastní podíl také v deníku Le Monde.

V České republice má Křetínský spolu se slovenským investorem Patrikem Tkáčem pod kontrolou společnost Czech News Center. Ta má v portfoliu mimo jiné deníky Blesk, Sport, Aha! a E15 nebo časopis Reflex.