Mediální magnát Murdoch shání peníze na ovládnutí vlastníka TV Nova

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch Zdroj: ctk

Mediální magnát Rupert Murdoch si brousí zuby na konkurenta Time Warner. Ve snaze ovládnout společnost, která má v portfoliu i CME - tedy vlastníka TV Nova, shání co největší balík peněz. Provedl tak obchod mezi svými vlastními firmami. Jeho 21st Century Fox prodala dva placené kanály firmě BSkyB.

Britská soukromá mediální skupina BSkyB zaplatí Murdochovi 5,35 miliardy liber (asi 185 miliard korun), aby mohla získat placené stanice Sky v Německu a Itálii. O obchodu jako první informoval The Wall Street Journal.

BSkyB se tím stane televizním impériem s 20 miliony zákazníků. Z obchodu však má významný profit i samotný Murdoch, protože s různými podíly stojí na obou stranách.

Cílem je Time Warner

Murdochova společnost 21st Century Fox se tedy zbavuje svých podílů ve Sky Italia (100 procent) a Sky Deutschland (57 procent). Třiaosmdesátiletý veterán mediálního byznysu totiž shání peníze, aby mohl uskutečnit obří obchod - Murdoch chce ovládnout konkurenční Time Warner, jak píše Bloomberg.

Pokud by Murdoch uspěl, získá prostřednictvím Time Warner například placenou televizi HBO, zpravodajský kanál CNN nebo Warner Bross. V neposlední řadě by došlo k zajímavé situaci i z hlediska českého trhu. Time Warner totiž vlastní také mediální skupinu CME, pod kterou spadá i TV Nova, jednička mezi českými komerčními televizemi.

Murdoch je však od svého cíle ještě velmi daleko. Jeho poslední nabídku ve výši 80 miliard dolarů šéfové Time Warneru odmítli.