Mercedes chystá vlastní chytré hodinky, ukážou třeba stav paliva v nádrži

Chytré hodinky Pebble.

Chytré hodinky Pebble. Zdroj: getpebble.com

Mercedes-Benz se snaží vytvořit těsnější pouto mezi řidičem a vozem díky online komunikaci přes hodinky. Spojil se kvůli tomu s americkou firmou Pebble. Na detaily celého projektu si však budeme muset počkat do ledna. S informací přišel odborný server wired.com.

Mercedes se sice tímto krokem nepostavil do čela inovátorů - s něčím podobným už totiž přišla značka Nissan - přesto jde o novátorskou záležitost, protože dosavadní technickou vymožeností nejvyššího stupně je propojení palubního systému auta se smartphonem.

Mercedes se zatím omezil pouze na suchou zprávu, že se kvůli projektu spojil s mladou americkou firmou Pebble, která právě chytré hodinky vyvíjí a vyrábí. Stručná tisková zpráva odkazuje zájemce o nové technologie na veletrh spotřební elektroniky (2014 Consumer Electronics Show) v Las Vegas, kde by automobilka měla sdělit podrobnosti.

Chytré hodinky Pebble.Chytré hodinky Pebble. | getpebble.comChytré hodinky Pebble.

Mercedes i Pebble zatím říkají pouze tolik, že hodinky budou moci při pohybu mimo vůz zobrazit některé základní informace - zda je vůz uzamčen, jaký je stav paliva v nádrži nebo kde na parkovišti se například auto nachází. Za volantem hodinky slouží jako výstražný systém před aktuálními nebezpečími pomocí existující Car-2-Car technologie, jako je třeba nehoda v cestě, práce na silnici nebo odstavené vozidlo u kraje komunikace. Upozornění je řidiči předáno jednoduše vibracemi hodinek.

Navíc je možné využít tři programovatelná tlačítka na hodinkách pro nastavení aktivace oblíbených funkcí z aplikace Digital DriveStyle jako třeba hlášení nebezpečí nebo ukázání dopravní situace v okolí vozu.

Podrobné funkce hodinek obě firmy společně odhalí na zmíněném veletrhu už 6. ledna 2014.

Chytré hodinky Pebble
Chytré hodinky Pebble vznikly v USA, který publikovali na známém americkém serveru Kickstarter.com. Díky finanční podpoře od investorů i jednotlivých spotřebitelů se povedlo tento projekt zhruba po roce zrealizovat. Nyní je tato novinka dostupná také českým zákazníkům.
Podstatou nápadu je diskrétní přenos různých upozornění z vašeho chytrého telefonu na displej hodinek Pebble. Ty vás diskrétně upozorní díky vibracím-