MGM chce upsat akcie, James Bond půjde na burzu

MGM

MGM Zdroj: MGM

Filmová studia MGM, která drží práva například na filmy o Jamesu Bondovi, se chystají vstoupit na burzu. Zpráva překvapila Hollywood i Wall Street.

Případné úpis akcií bude pravděpodobný až se studio vyrovná s konkurzem, který vyhlásilo v roce 2010 a s novými vlastníky výrazněji obnoví činnost.

Společnost MGM v souvislosti se připravovaným vstupem na burzu uvedla, že již předložila návrh na registraci k příslušným americkým úřadům, aby případně mohla vydat primární emisi akcií.

Americké filmové studio MGM, jež vzniklo v roce 1924, dlouho patřilo k nejvýznamějším filmovým společnostem světa. Ve zlatém období od třicátých let do pádu studiového systému na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století bylo MGM dominantním producentem úspěšných snímků.

V tomto období vznikly také jeho nejslavnější díla jako Čaroděj ze země Oz (1939), osmi Oscary ověnčený velkofilm Jih proti Severu (1939), jenž je dle serveru boxofficemojo.com stále nejvýnosnějším filmem všech dob při započítání inflace muzikál Zpívání v dešti (1952).

Studio se však od šedesátých let nedokázalo vrátit na vrchol, byť mělo na kontě několik hitů a dodnes spolu s rodinou Broccoli drží práva na Jamese Bonda, jehož nejnovější dobrodružství se do kin dostane v říjnu tohoto roku. Problémy vyvrcholily v roce 2010, kdy společnost vyhlásila bankrot.

Na záchranu přispěchali manažeři společnosti Spyglass Entertainment Gary Barber a Roger Birnbaum. Přesto MGM dál spíše paběrkuje, produkčně se soustředí především na televizi, jako distributor dle databáze imdb.com letos v USA uvede pouze dva snímky.