Microsoft má vlastní tablet Surface, zaútočit chce na iPad

Microsoft Surface

Microsoft Surface Zdroj: profimedia.cz

Microsoft, největší softwarový výrobce na světě, se vydává na pole hardwaru. Představil vlastní tablet nazvaný Surface, který má konkurovat iPadům od Applu. Právě Apple ukazuje, jak se vyplácí budovat komplexní ekosystém propojující hardware a na něj navázané softwarové aplikace a služby. Microsoft teď chce něco podobného. Jeho tablet nabízí i několik novinek, výrazným prvkem je mimo jiné tenký rozkládací kryt sloužící jako klávesnice.

Microsoft se s novými Windows snaží dostat na pole tabletů a chytrých mobilů, kde dosud dominují Apple a Google. Surface s operačním systémem Windows 8 má jít na trh na podzim.

Bude mít dvě verze, jednu založenou na tradičních čipech Intel Corp., druhá bude využívat mikroprocesorů ARM. Jedna verze váží 680 gramů a cenově je podle agentury AP srovnatelná s ostatními tablety. Druhá váží 910 gramů a její cena bude odpovídat spíše Ultrabooku.

Výrazným prvkem tabletu Surface bude rozkládací kryt fungující jako klávesnice. „Takzvaný Touch Cover je tenký pouze 3 mm a obsahuje dotykovou plochu, kterou lze využít nejen na psaní, ale i jako touchpad pro ovládání myši. Dle Microsoftu je unikátní právě snímání tlaku, Touch Cover totiž obsahuje pouze naznačené a vykreslené klávesy s tlakovým snímáním v daných místech,“ vysvětluje Karel Javůrek ze serveru Živě.cz.

Microsoft nabízí k tabletu i alternativní kryt s označením Type Cover, což je klasická hardwarová klávesnice, je ale velmi tenká - její tloušťka je 5 milimetrů.

Microsoft SurfaceMicrosoft Surface | Zive.cz

Microsoft musí k tabletu nabídnout i služby

Uvedení vlastního tabletu by mělo z Microsoftu udělat přímého konkurenta jeho nejbližších hardwarových firem jako je Samsung Electronics a Hewlett-Packard. Jestli má šanci výrazně ukrojit i s podílu applovských iPadů se teprve ukáže.

„Jako `zabijáka iPadu` tablet Surface nevidím, má ale potenciál. Vynořuje se však zatím více otázek než odpovědí. Microsoft se zaměřil na inovativní hardware, ale nepředstavil žádné unikátní služby, které by z tabletu udělaly opravdu atraktivní produkt,“ zhodnotila pro Reuters potenciál Surface analytička Sarah Rotman Epps z Forresteru.

Microsoft třeba zatím nezmínil, jestli bude možné propojit tablet s obsahem konzole Xbox nebo jak bude podporovat videohovory přes Skype, který patří mezi nedávné akvizice technologického giganta.

Microsoft SurfaceMicrosoft Surface | Zive.cz

Svůj tablet vyvíjí i Nokia

Vlastní počítačový tablet, který by chtěl být rovnocenným konkurentem pro tablety iPad, začal vyvíjet i finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia. Experti očekávají, že Nokia přijde s vlastním tabletem už letos a že přístroj bude mít také operační systém Windows 8 od Microsoftu.

Někteří analytici v tomto směru nevylučují mezi Nokií a Microsoftem třenice. „Microsoft sám sobě nemusí platit za licenci pro Windows 8, což ostatní výrobci budou muset. To Microsoft zvýhodňuje, z čehož jeho partneři-výrobci PC a tabletů velkou radost mít nebudou,“ podotkla pro BBC Carolina Milanesi z Gartneru.

Trh tabletů ještě stále rychle roste – podle odhadů se v příštích dvou letech jejich prodeje ztrojnásobí. Růst prodeje tabletů, který má v roce 2013 dosáhnout 180 milionů, výrazně překoná růst prodejů tradičních počítačů.