Microsoft poskytne svůj Bing čínskému vyhledávači Baidu

Baidu

Baidu

Největší čínský internetový vyhledávač Baidu uzavřel dohodu s americkým Microsoftem, díky níž bude moci využívat jeho vyhledávač Bing a nabídne svým uživatelům lepší vyhledávání v angličtině. Díky Bingu bude Baidu moci expandovat na zahraniční trhy, zatímco Microsoft posílí své čínské aktivity. Americký podnik tak získá přístup k více než 450 milionům čínských internetových uživatelů.

Baidu v Číně ovládl internetové vyhledávání, když Google loni vyklidil pole kvůli nesouhlasu s cenzurou. „Spolupráce s Microsoftem ještě posílí dominantní pozici Baidu mezi čínskými vyhledávači, ale také ztíží podnikání Googlu v Číně,“ reagoval analytik Analysys International. Dodal, že se také otevře expanze Baidu na zahraniční trhy.

V prvním čtvrtletí roku měl Baidu na trhu čínského vyhledávání podíl 76 procent. Bing tam měl proti tomu zanedbatelný podíl, ukazují podklady Analysys International.

Baidu se také snaží rozšiřovat podnikání do dalších oblastí. Minulý měsíc například oznámila, že zaplatí 306 milionů dolarů za majoritní podíl v internetové cestovní kanceláři Qunar; obecně se chce více zaměřit na online služby a video.

Akcie Baidu od začátku roku vzrostly o výrazných 48 procent i přes červnový pokles, kdy táhly akcie dolů obavy investorů z finančních podvodů v několika čínských firmách. Zejména to postihlo čínské společnosti, s nimiž se obchoduje na burze v New Yorku.

Čína má nejvyšší počet internetových uživatelů na světě. Dostupnost sítě v populaci se ale pohybuje kolem 30 procent a mimo velká města nemá čínský web zkušené uživatele. Analytici proto říkají, že je růstový potenciál čínského trhu obrovský, napsala agentura Reuters.