Microsoft pouští Windows 8 a tablet Surface na trh

Šéf Microsoftu Steve Ballmer představuje nové Windows 8 (Foto ČTK)

Šéf Microsoftu Steve Ballmer představuje nové Windows 8 (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Americký technologický gigant Microsoft dnes odstartoval novou éru, v níž se ukáže, zda firma dokáže získat zpět zákazníky, kteří od klasických počítačů odcházejí k mobilním zařízením. Pomoci mu k tomu mají nový tablet Surface a především operační systém Windows 8, který bude moci pohánět jak počítače, tak tablety a hybridní zařízení. Obojí dnes firma představila na prezentaci v New Yorku.

Windows 8 budou při celosvětovém uvedení hned dostupné i v české verzi, a to jak v nově prodávaných počítačích, tak i jako krabicové verze. V českých internetových obchodech se cena upgradu na Windows 8 z některé z předchozích verzí pohybuje kolem 1600 Kč, od pátku je nainstalované v nových PC nabídne většina výrobců. Česká pobočka si od uvedení Windows 8 mimo jiné slibuje, že uživatelé opustí zastaralé, ale stále oblíbené Windows XP, které stále fungují na více než 300 tisících PC.

Podle agentury AP představují Windows 8 nejradikálnější změnu operačního systému firmy Microsoft od příchodu Windows 95 před 17 lety. Uživatelé se tak budou nuceni naučit novému způsobu práce s počítačem, což by mohlo některé z nich rozladit. „Bylo velmi obtížné si na to zvyknout,“ uvedl uživatel Tony Roos, který si nedávno na svém počítači nainstaloval bezplatnou předběžnou verzi Windows 8.

Někteří odborníci se proto domnívají, že nový operační systém Windows 8 představuje pro Microsoft velké riziko. Systém totiž vypadá i funguje úplně jinak, než na co jsou zákazníci zvyklí. Zmizelo například tlačítko „Start“, tak typické pro všechny dosavadní verze systému Windows. Odpadla ale i typická nabídka, která provázela všechny verze od roku 1995.

Kritici tvrdí, že právě změny u těch nejzákladnějších prvků vyvolají mezi uživateli vlnu protestů. Řada recenzentů ale přesně tyto změny vítá a vyzdvihuje právě snahu základní koncept úplně přepracovat. Největší riziko je ale zřejmě v tom, že pokud budou mít dlouholetí uživatelé systému Windows problém rychle se s novinkou sžít, mohou se tak naštvat, že se začnou poohlížet po konkurenčních přístrojích Apple.

Finanční ředitel Microsoftu Peter Klein tento měsíc ale uvedl, že nemá velké obavy z toho, že by změny v novém operačním systému odrazovaly uživatele od jeho pořízení. Lidé podle něj nakonec pochopí, že inovace systému přinášejí zvýšení jeho efektivity o ovladatelnosti.

Namísto dosavadního startovního menu a známých ikonek zobrazuje Windows 8 aplikace v barevných obdélnících, které mohou znázorňovat aktualizované informace o dané aplikaci. Tyto obdélníky jsou dostatečně velké na to, aby se na dotekových obrazovkách daly snadnou ovládat prstem.

Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače.Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače.|Zive.czOperační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK)Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK)|CTKDotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače

Řada ovládacích prvků nového systému je skryta a uživatelé musí sami přijít na to, jak je používat. „Mnoho věcí je skrytých. Jakmile je uživatel objeví, musí si zapamatovat, kde jsou,“ uvedl jeden z analytiků společnosti Nielsen Norman Group.

Agentura Reuters upozorňuje, že Windows 8 zřejmě nevzbudí velký zájem ze strany podniků. „Windows 8 je upřímně řečeno spíše spotřebitelská než podnikatelská platforma,“ uvedl analytik Doug Johnson ze společnosti American Bankers Association. „Skutečně nevidím žádnou dodatečnou podnikatelskou funkci, kterou by systém Windows 8 poskytoval,“ dodal.

Windows 8 cílí hlavně na přenosná zařízení
- Vychází z jádra stávajících Windows 7. Měla by ale přinést plynulejší ovládání včetně rychlejšího probuzení počítače z režimu spánku.
- Kromě verze pro počítače s procesory x86 bude poprvé dostupná i verze pro procesory s architekturou ARM, které se používají v přenosných zařízeních. Tato verze ponese označení Windows RT.
- Radikální proměnu prošlo uživatelské rozhraní Windows. Bude mít dvě podoby: jednu pro klasické počítače s myší a klávesnicí a druhou optimalizovanou pro zařízení s dotykovou obrazovkou.
- Rozhraní pro dotykové přístroje kopíruje vzhled operačního systému Windows Phone pro mobilní telefony. Jeho podstatnou součástí jsou takzvané živé dlaždice. Ty fungují jako klasické ikony, zároveň ale umí zobrazovat aktuální informace (například počet doručených emailů, informace o přehrávané hudbě nebo předpověď počasí).
- Zmizí tlačítko Start, které mělo premiéru už ve Windows 95. Jeho funkci převezme nově pojatá nabídka Start, zobrazovaná přes celou obrazovku.
- Windows 8 výrazně usnadní synchronizaci mezi různými přístroji. Po přihlášení na jakýkoliv počítač s tímto operačním systémem bude mít uživatel k dispozici všechna svá individuální nastavení a aplikace.
- Přímo do systému je integrovaný internetový obchod Windows Store, kde bude možné získat další software. Spolu s tím má být zjednodušena aktualizace programů.
- Byly přidány funkce Refresh a Reset. Refresh provede novou instalaci systému, ale zachová uživatelova data. Reset naproti tomu smaže vše a znovu nainstaluje systém. To se může hodit například při prodeji počítače, v němž tak nezůstanou žádné soukromé informace původního majitele.
- Součástí systému bude vylepšený bezpečnostní nástroj Windows Defender, který oproti předchozím verzím převezme i funkci antivirového programu.
- Spolu s Windows 8 bude uvedena nová verze internetového prohlížeče Internet Explorer s pořadovým číslem 10.

Generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer očekává, že operační systém Windows 8 otevře novou kapitolu v historii podniku a vrátí ho zpět do čela technologického sektoru. „Přetváříme Windows i celé odvětví osobních počítačů,“ řekl dnes Ballmer.

Operační systémy Windows používá zhruba 90 procent osobních počítačů v celém světě, závislost Microsoftu na tomto produktu se však snižuje. Podíl Windows na celkových tržbách podniku loni klesl na zhruba 25 procent ze 30 procent před pěti lety.

Microsoft také v pátek zahájí prodej tabletu Surface, který bude konkurovat přístrojům iPad společnosti Apple a tabletům s operačním systémem Android firmy Google. Cena tabletu bude začínat na 499 dolarech (9600 Kč). Přístroj se bude prodávat pouze v obchodech Microsoftu nebo na jeho internetových stránkách. „Máme zařízení, které je jedinečně dobré v tom, že dokáže být tabletem i osobním počítačem bez jakýchkoliv kompromisů,“ uvedl Ballmer.

Microsoft SurfaceMicrosoft Surface|Zive.cz

Tablety a chytré telefony čím dál více konkurují osobním počítačům. Výzkumná společnost IHS iSupply tento měsíc předpověděla, že celosvětový prodej počítačů se v letošním roce sníží o 1,2 procenta na 348,7 milionu. Prodej by tak vykázal první celoroční pokles od roku 2001.

Vývoj akcií Microsoftu za poslední rokVývoj akcií Microsoftu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Microsoftu za poslední rok (Yahoo)|Yahoo

Devět zařízení s Windows 8, na která se těšíme