Miliardová dohoda. Apple koupil většinu v modemové divizi Intelu

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Apple (ilustrační foto)
Apple Store v New Yorku
Intel
Intel
Výroba procesorů Intel
6
Fotogalerie

Americká společnost Apple koupila většinový podíl v modemové divizi výrobce čipů Intel. Apple tak učinil velký krok směrem k výrobě vlastních čipů pro mobilní telefony. Hodnota dohody je jedna miliarda USD (22,9 miliardy korun).

Podle dohody se zhruba 2200 zaměstnanců Intelu přesune do Applu. Ten získá od Intelu také duševní vlastnictví, vybavení a nájemní smlouvy. Spolu se současným portfoliem bude mít Apple 17 tisíc patentů pro mobilní technologie, od standardů pro mobilní komunikace po modemy. Po dokončení dohody si Intel ponechá práva na vývoj modemů pro jiné aplikace než chytré telefony, jako osobní počítače, průmyslové vybavení a samořídící auta.

Modemové čipy připojují zařízení jako iPhone k bezdrátovým mobilním sítím. Apple se v této oblasti vždy spoléhal na externí dodavatele. V posledním roce se Intel stal jediným zdrojem modemových čipů pro iPhony, protože Apple se dostal do dlouhotrvajícího právního sporu s předchozím dodavatelem Qualcomm kvůli jeho praktikám při licenci patentů. V dubnu se však Apple a Qualcomm dohodly na urovnání, jehož podmínkou bylo, že iPhone začne znovu používat modemové čipy Qualcommu. Několik hodin poté Intel uvedl, že ukončí podnikání s modemy pro chytré telefony.

Apple většinou kupuje mnohem menší společnosti. Dohoda s Intelem je tak pro Apple druhou největší po koupi Beats Electronics za 3,2 miliardy dolarů v roce 2014.

Dohoda posílí cíl Applu, vyrábět si vlastní modemové čipy, hlavně pro přístroje 5G. Dva jeho největší konkurenti, Samsung Electronics a Huawei, jsou schopni si dodávat vlastní modemové čipy.

Apple se díky akvizici stane také mnohem silnějším hráčem při jednání o licencích pro technologii 5G s jejich majiteli, mezi které patří Nokia, Ericsson, Huawei a Qualcomm. Mobilní síť nové generace 5G má v USA zatím několik měst, postupně se však rozvíjí. Apple zřejmě nebude mít iPhone vhodný pro síť 5G do září 2020. Zaostává tím za konkurenty, jako Huawei a Samsung, kteří již telefony pro rychlejší síť mají, napsaly agentury AP a Reuters.