Mobilní reklama – jedna z mála věcí, která Applu příliš nejde

V mobilní reklamě se letos protočí okolo 630 milionů dolarů. Apple se propadl z loňského prvního místa na třetí (z 19 na 15 procent). Příští rok mu navíc přibyde další silný konkurent v podobě Facebooku.

V mobilní reklamě se letos protočí okolo 630 milionů dolarů. Apple se propadl z loňského prvního místa na třetí (z 19 na 15 procent). Příští rok mu navíc přibyde další silný konkurent v podobě Facebooku. Zdroj: Jan Sedlak

Podíl Applu v mobilní reklamě klesl na úkor Googlu. Příští rok se navíc do tohoto rostoucího byznysu chystá Facebook.

Mobilní internetová reklama je prozatím trh malý, minimálně oproti běžné webové reklamě. Zatímco přímo zobrazovaná reklama na webech a reklama ve vyhledávání za první polovinu roku 2011 vynesly téměř 15 miliard dolarů, mobilní statistiky hovoří o mnohem menších číslech. Podle dostupných údajů společnosti IDC letos mobilní reklama ve Spojených státech vydělá zhruba 630 milionů dolarů.

Není překvapením, že stejně jako klasické internetové reklamě, tak i té mobilní vévodí Google se svým systémem AdMob. Ještě před rokem měla firma Larryho Page podíl 19 procent, stejný, jako měl konkurenční Apple s iAd. V Googlu se ale začínají na mobilní byznys stále více orientovat a vidí v něm obrovskou příležitost do budoucna. Ne pouze díky prodeji reklamy do mobilů a mobilních služeb, ale zejména díky sběru různých dat (díky geolokačním službám, mapám, vyhledávání, nakupování atp.), které pak budou moci využít skrze celé své portfolio. I proto v Mountain View vsadili na Android a tak silně ho podporují.

Padající Apple

Zatímco Google od loňského roku povyrostl, Apple se propadl na 15 procent a předehnala ho dokonce společnost Millennial Media. Cupertino se potýká s klesajícím zájmem o prodej reklamy přes iAd. Inzerenti si stěžují, že má Apple příliš přísné schvalovací procesy zveřejňovaných reklam, což odráží přísnou politiku schvalování aplikací a časopisů, má příliš vysoké ceny a reklama se zobrazuje pouze v produktech s iOS, kdežto Google a jiní konkurenti (včetně Microsoftu) umožňují reklamu dostat do všech platforem.

V mobilní reklamě se letos protočí okolo 630 milionů dolarů. Apple se propadl z loňského prvního místa na třetí (z 19 na 15 procent). Příští rok mu navíc přibyde další silný konkurent v podobě Facebooku.V mobilní reklamě se letos protočí okolo 630 milionů dolarů. Apple se propadl z loňského prvního místa na třetí (z 19 na 15 procent). Příští rok mu navíc přibyde další silný konkurent v podobě Facebooku. | Jan Sedlak

Pokud si v současné době chcete pořídit mobilní reklamu od Applu, za každých tisíc zobrazení zaplatíte 10 dolarů, přičemž další 2 dolary navíc zaplatíte v případě, že uživatel na reklamu klepne. Ne zcela výhodné podmínky doprovází také minimální vklad, který v rámci jedné kampaně musíte utratit, který sice spadl z původního milionu dolarů na 500 tisíc dolarů, přesto zůstával hodně vysoký.

V Applu se proto rozhodli tuto částku snížit na 400 tisíc dolarů a zároveň s tím ve spolupráci s reklamní agenturou OMD spustil vzdělávací program, který má inzerenty naučit, jak s mobilní reklamou správně zacházet. Možná by to ale chtělo lépe stanovit ceny, protože konkurence je má nižší a reklamu dostane do více zařízení, než pouze do aplikací v iOS.

Applu, Googlu, Microsoftu a dalším mobilním reklamním platformám v příštím roce přibyde nový výrazný konkurent, který se bude chtít na rostoucí vlně svést – Facebook. Ten podle dostupných informací spustí své Sponsored Stories (Sponzorované odkazy) v mobilních aplikacích už v březnu příštího roku, aby stihl a posílil byznys model. Placená reklama by se měla čas od času objevovat přímo v „News feedu“ mezi ostatními příspěvky. Facebook má v současnosti kolem 350 milionů mobilních uživatelů a odhaduje, že toto číslo v budoucnosti velice rychle poroste. Stejně, jako poroste důležitost mobilních služeb a mobilní reklamy.