Mzdy ajťáků v e-shopech rychle rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Odborní pracovníci v internetových obchodech si loni platově polepšili meziročně o čtrnáct procent. Průměrná mzda v kvalifikovaných profesích typu specialistů na marketing, sociální sítě či vývojářů se ustálila na 49,4 tisíce korun. V celé ekonomice byla v závěru loňského roku průměrná hrubá mzda 33,8 tisíce korun.

Průzkum uskutečnila pro personální agenturu Online People výzkumná společnost Response Now mezi 1117 respondenty s výjimkou pracovníků ve skladech. Podle e-shopů by si však i skladníci měli polepšit.

„Pro následující období plánujeme přehodnocení mezd. Posuzujeme každou jednotlivou pozici a výkon zaměstnance. Zvýšení máme plánované od letošního června. V průměru je to pět procent včetně variabilní složky,“ sdělil personální ředitel Mall Group Ondřej Slabý.

V odborných profesích rostly mzdy výrazně rychleji. Téměř polovina účastníků průzkumu uvedla, že si loni polepšila až o pětinu a týž nárůst očekává i letos.

Informace o mzdách v internetových obchodech zatím chyběly. „V Česku je přes čtyřicet tisíc e-shopů, které zaměstnávají velké množství lidí. Neexistují ale relevantní statistiky, které by rostoucí e-commerce z pohledu personalistiky sledovaly,“ připomněla spoluzakladatelka Online People Magdalena Divišová.

Průzkum mimo jiné ukázal velké rozdíly v odměňování mužů a žen. Ženy měly v e-commerce loni průměrně o 38 procent nižší mzdy než jejich mužské protějšky. Mzdy mužů rovněž rostou výrazně rychleji.

Chcete vědět, jak uspět v digitální době? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium >>>

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15