Na cloudu jede třetina firem. Překážkou jsou vysoké ceny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Využití cloudu mezi českými společnostmi postupně roste, tuto službu má do nakládání s daty zakomponovánu už celá třetina firem. Tvrdí to alespoň průzkum agentury Atoda, který má deník E15 exkluzivně k dispozici. Čtvrtina z více než 500 oslovených firem pak stále považuje za největší překážku pro využití cloudu ve svém chodu vysokou cenu.

Pokud o cloudu ředitelé tuzemských firem uvažují, až 55 procent z nich preferuje českého poskytovatele. „Zásadní pro ně přitom není garance, že jsou data uložena v tuzemsku. Daleko více záleží na podpoře v českém jazyce. Tento důraz uvádí dvě třetiny firem,“ uvádí Natálie Mohamadová z Atody.

„Souvisí to s tím, že si zákazník při řešení problému v IT nevystačí se selským rozumem. Podpora odborníka, který hovoří stejným jazykem a svého klienta zná, je velmi důležitá,” zdůrazňuje ředitel společnosti Algotech František Zeman. Cloudová řešení se podle průzkumu sice naučila využívat už třetina firem, každá pátá ale přesto stále spoléhá na vlastní úložiště.

Stoprocentní garanci toho, že jsou data uložena v Česku, vyžaduje 37 procent firem. Pro zbylé dvě třetiny společností nicméně nejde o zásadní otázku.